Izbornik

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Ravija52 Varazdin CakovecNajdugovječnija hrvatska manifestacija dječjeg filmskog stvaralaštva ove je godine održana 52. put, a odvijala se u čak tri grada – Varaždinu, Ludbregu i Čakovcu – te uključila niz novih dodatnih sadržaja i goste iz inozemstva. Ovogodišnju Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, uz Hrvatski filmski savez,organizirali su Filmsko-kreativni studio Vanima, Škola animiranog filma Čakovec i Osnovna škola Martijanec. Proteklih sedam godina u realizaciji revije surađuje i Ured pravobraniteljice za djecu, čija je predstavnica uključena u postupak selekcije i dodjele nagrada kao članica ocjenjivačkoga suda.

 

Više od 200 sudionika, djece i njihovih mentora, imalo je priliku vidjeti odabrana 92 filmska ostvarenja učenika osnovnoškolske dobi iz cijele Hrvatske. Filmovi su se natjecali u kategorijama: animirani, igrani, dokumentarni, TV reportaža i otvorena kategorija. Specifičnost ove revije jest da ona podržava dječju participaciju i time što, potpuno neovisno o odraslima, odluke o najboljim filmovima donosi i dječji žiri. Također, djeca dobivaju priliku predstaviti svoje filmove u razgovoru nakon projekcije filmova, a nakon dodjele nagrada organiziran je njihov razgovor s ocjenjivačkim sudom (žirijem) odraslih. U toj prilici s djecom su o njihovim radovima te općenito o njegovanju dječjeg filmskog izraza i kreativnosti razgovarali filmski snimatelj Boris Poljak, filmski montažer Slaven Zečević i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.

Paralelno s revijom odvijao se i  međunarodni Medijsko-edukacijski seminar za djecu-filmaše i njihove mentore, podržan od Agencije za mobilnost i programe EU, odnosno programa Erasmus+, koji je trajao od 23. do 28. rujna, sa sudionicima iz Italije, Mađarske, Slovenije, Srbije, Turske i Hrvatske.

Upravo među njima odabrani su i članovi dječjega žirija. Više o nagrađenim filmovima pročitajte ovdje.

Sve o programu i organizaciji 52. revije pročitajte na stranicama Hrvatskog filmskog saveza.