Izbornik

Rijeka: Okrugli stol o autizmu uoči predstave “Vincent”

Rijeka: Okrugli stol o autizmu uoči predstave “Vincent”

AutizamU atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku 29. siječnja 2015., uoči pretpremijerne izvedbe predstave “Vincent” Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci, održan je okrugli stol o autizmu. Ova predstava i rasprava usmjerene su, kako je rečeno, na nužno povećanje senzibilnosti spram onih koje “normalna” većina marginalizira iz nerazumijevanja, a čija kvaliteta života ovisi o cijelome društvu, snažno apelirajući na prihvaćanje različitosti.

U svojoj pozdravnoj riječi intendant HNK Ivana pl. Zajca Oliver Frljić istaknuo je važnost otvaranja kazališta svim građanima i ulogu kazališta u progovaranju o važnim temama u društvu, pogotovo o onome što je manjinsko i stigmatizirano. Okupljenima se obratio i dramaturg predstave i autor glazbe Matko Botić, a zatim su uslijedila izlaganja stručnjaka iz područja rehabilitacije i promicanja prava djece s autizmom. Izlagali su doc. dr. sc. Sanja Skočić Mihić s Učiteljskog fakulteta u Rijeci, predsjednica Udruge za skrb o autističnim osobama Lidija Marić te stručnjaci iz Centra za autizam: voditeljica Ustrojbene jedinice u Rijeci Sandra Čavrak, Milivoj Vrabec, Vesna Slavuj i Petra Brusić.

Na okruglom stolu predstavljeni su pedagoški i terapeutski pristupi u rehabilitaciji djece i punoljetnih osoba s autizmom te radovi štićenika Centra za autizam Rijeka, koji nastaju na kreativnim radionicama.

Okrugli stol je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar. (Slika: www.autizam.hr)