Izbornik

Rijeka: Potpisan sporazum o suradnji u provođenju prometne preventive za djecu

Rijeka: Potpisan sporazum o suradnji u provođenju prometne preventive za djecu

Na poziv dekana Veleučilišta u Rijeci, dr. sc. Saše Hirniga, savjetnica pravobraniteljice za djecu u riječkom uredu Danijela Žagar sudjelovala je 9. lipnja 2021. na sastanku i potpisivanju Sporazuma o suradnji Veleučilišta u Rijeci i Udruge “Sigurna cesta – prometna preventiva mladih” iz Zagreba.

Ove dvije organizacije će temeljem sporazuma provoditi aktivnosti u sklopu projekata za promicanje, preventivu, razvitak i unapređivanje zaštite djece predškolske dobi u prometu. Već su pokrenuti projekti u suradnji s predškolskim ustanovama i drugim institucijama. Posebno je naglašena usmjerenost na rad s djecom vrtićke dobi, njihovim odgajateljima i roditeljima, objavljeni su edukativni materijali te su u planu i druge aktivnosti. Veleučilište je izradilo i projekt za prometni poligon za dva riječka vrtića.

Na potpisivanju Sporazuma o suradnji sudjelovale su predstavnice Dječeg vrtića More u Rijeci Mirjam Kukuljan i Irena Vitaz, predsjednik zagrebačke udruge “Sigurna cesta” Krešimir Ivanković, njezin dopredsjednik Nenad Zuber, dekan riječkog Veleučilišta dr. sc. Saša Hirnig i voditelj njegovog Prometnog odjela dr. sc. Ivica Barišić.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar tom je prilikom podsjetila da se Ured pravobranitelja za djecu zalaže i kontinuirano ukazuje na potrebu ulaganja dodatnih napora u području cestovne sigurnosti djece. Na tu potrebu, nažalost, upućuju slučajevi velikog broja stradanja djece u prometu, nerijetko i s tragičnim ishodom. Stoga je naglasila da svakako treba jačati preventivne aktivnosti i programe za zaštitu djece te sigurne uvjete prijevoza u svim vrstama prometa s ciljem sveobuhvatnog dosega sve djece, od predškolske do srednjoškolske dobi, u svim vidovima prijevoza. Nažalost, mnogi roditelji nisu svjesni opasnosti u prometu i ne sagledavaju važnost vlastite uloge u zaštiti svoje djece. Stoga preventivnim programima trebamo utjecati na djecu, ali trebamo odgajati i odrasle.

Veleučilište u Rijeci i udruga “Sigurna cesta”, zajedno s ostalim sudionicima, u planiranim će aktivnostima činiti jaku sinergiju u promociji, preventivi, razvitku i unapređivanju zaštite djece predškolske dobi u prometu.