Izbornik

Saborski odbor za obitelj raspravljao o manjku stručnjaka u sustavu zaštite djece

Saborski odbor za obitelj raspravljao o manjku stručnjaka u sustavu zaštite djece

Na tematskoj sjednici Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora, održanoj 28. listopada 2021., održana je rasprava pod naslovom “Tko se bavi problemima djece u Hrvatskoj-ostvarivanje najboljeg interesa djece”. Sjednicom je predsjedavala predsjednica odbora Vesna Vučemilović, a uvodna izlaganja održale su državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađarić, predsjednica Komore psihologa Andrea Bogdan, pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek Katarina Dodig Ćurković, te sutkinja Visokog kaznenog suda Lana Pető Kujundžić. Sjednici su prisustvovali predstavnici ministarstava i drugih državnih institucija, stručnjaci iz područja zdravstva, obrazovanja, socijalne skrbi i pravosuđa, te predstavnici civilnog društva i akademske zajednice. Jedno od izlaganja u raspravi je održala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, podsjetivši ponovno na svoje ključne preporuke usmjerene na neophodna poboljšanja radi izgradnje cjelovitoga sustav zaštite i unapređivanja prava djece u svim područjima njihova života.

Na sjednici se razgovaralo o načelu najboljeg interesa djece i dobrobiti djece koji trebaju biti u fokusu pri donošenju svih odluka ili izvršenju postupaka koji utječu na dijete, a kojima se trebaju rukovoditi sve osobe i svi stručnjaci koji rade s djecom. Razgovaralo se o kompetencijama osoba koje procjenjuju najbolji interes djeteta, te o tome na temelju kojih pretpostavki se provodi takva stručna procjena to čine. U raspravi je posebno istaknuta potreba za zapošljavanjem većeg broja psihologa u školama te u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kako bi bili dostupni svakom djetetu i roditeljima.

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević istaknula je probleme i potrebe pojedinih sustava i stručnjaka koji se bave zaštitom dobrobiti i najboljeg interesa djece, te upozorila da je dugi niz godina poznato da postojeći broj stručnjaka nije dovoljan, da oni nemaju odgovarajuće uvjete za kvalitetan rad, da nemaju dovoljnu podršku resornih ministarstava te da trebaju kontinuiranu kvalitetnu edukaciju i superviziju. Upozorivši i na aktualnu krizu, goruće probleme i nove izazove s kojima se suočava suvremena obitelj, istaknula je da su promjene nužne odmah, jer vremena za čekanje više nema. U tom smislu naglasila je da je nužno povećanje proračuna za sustav zaštite djece i zapošljavanje većeg broja stručnjaka koji će biti dostupni roditeljima i djeci i prije nego što se pojavi neki teži problem, kako bi se spriječilo njegovo eskaliranje i otežala situacija u kojoj se djeca nalaze.

Kao jedno od mogućih rješenja za podizanje standarda u zaštiti djece navela je i donošenje posebnog zakona o zaštiti djece, po uzoru na neke druge europske države.

 

Više o sadržaju izlaganja i rasprava dostupno je na stranici Hrvatskoga sabora, a snimka cijele tematske sjednice dostupna je ovdje.