Izbornik

Saborski odbor za ravnopravnost spolova raspravljao o izvješću o radu kaznionica

Saborski odbor za ravnopravnost spolova raspravljao o izvješću o radu kaznionica

Na Odboru za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora raspravljalo se 1. ožujka 2017. o Izvješću o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zavoda za 2015. godinu, koje su predstavili pomoćnik ministra pravosuđa Anđelko Dundić i načelnik Sektora tretmana u Upravi za zatvorski sustav Zvonimir Penić.

U raspravi o izvješću sudjelovala je zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika, koja se osvrnula na produktivnu suradnju pravobraniteljice s Upravom za zatvorski sustav, posebice u odnosu na zaštitu prava djece čiji su roditelji u zatvoru, te je navela i neke primjedbe i komentare na izvješće. Primjedbe su se odnosile na usklađenost i točnost nekih podataka vezanih uz maloljetnike u istražnome zatvoru, na nepostojanje podataka o maloljetnim kažnjenicima, na smještaj maloljetnika u istražnome zatvoru koji nije prilagođen njihovoj dobi u smislu Konvencije o pravima djeteta UN-a (osobama do 18 godina života) te na pitanje participacije maloljetnika u svakodnevnom životu u penalnim institucijama.

Što se tiče djece čiji su roditelji u zatvoru navela je kako je Uprava za zatvorski sustav respektirala primjedbe pravobraniteljice koje su se odnosile na izvješće za 2014. te je učinjen značajni pomak u evidentiranju posjeta djece roditeljima u zatvoru.

Ipak primjedba na izvješće za 2015. odnosi se na činjenicu da nigdje nisu iskazani posjeti djece roditeljima koji se nalaze u istražnome zatvoru i o tome nema nikakvih podataka, a posljedice odvajanja od roditelja su u osnovi za dijete iste neovisno o pravnom statusu roditelja zatvorenika. Također je nužno širiti primjenu edukativno razvojnih programa, poput programa “Zatvorenik kao roditelj” kojim je u 2015. bilo obuhvaćeno 175 zatvorenika i 10 od 22 zatvora, kaznionica i odgojnih zavoda.

Zamjenica pravobraniteljice M. Gabelica Šupljika posebno je iskazala obeshrabrenost činjenicom da će se, ako se ništa ne promijeni u ritmu izvješćivanja zbog kojega se sada raspravljalo tek o izvješću za 2015. godinu, o onome što se danas događa u zatvorima raspravljati tek 2019. godine.