Izbornik

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova raspravljao o zaštiti žrtava nasilja u obitelji

Saborski Odbor za ravnopravnost spolova raspravljao o zaštiti žrtava nasilja u obitelji

Na inicijativu Odbora za ravnopravnost spolova, u Hrvatskome saboru je 4. srpnja održana tematska sjednica o zaštiti žrtava nasilja u obitelji. Osim o problematici zaštite žrtava nasilja u obitelji, na sjednici je posebno istaknuta potreba financiranja provedbe Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Na sjednici je sudjelovala zamjenica pravobraniteljice za djecu Ivana Buljan Ajelić. Uz članove Odbora za ravnopravnost spolova, na sjednici su prisustvovali i predstavnici nadležnih državnih institucija te organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom žrtava obiteljskog nasilja.

Uvodna izlaganja  održale su državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić, sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Živković te aktivistkinja Sanja Sarnavka. Naglašeno je da, unatoč postojećoj zakonskoj regulativi, i dalje postoje brojni problemi u praksi zaštite žrtava obiteljskoga nasilja. Nakon uvodnih govora o uočenim problemima govorila je i žrtva obiteljskog nasilja, a potom je uslijedila rasprava svih sudionika. (Foto: sabor.hr)