Izbornik

Sanusov skup u povodu Dana djece oboljele od malignih bolesti

Sanusov skup u povodu Dana djece oboljele od malignih bolesti

boloesno dijete

Klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti Sanus organizirao je 12. veljače 2016. u Zagrebu Okrugli stol “Zajedničkim koracima do cilja”. Sanus proteklih godina redovito obilježava Nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti – 15. veljače stručnim raspravama, susretima i drugim manifestacijama za poboljšanje uvjeta liječenja i ostvarivanje drugih prava djece koja se bore s opakom bolešću. I ove godine u tome im se pridružila Pravobraniteljica za djecu.

Na Okruglom stolu okupljeni predstavnici roditeljskih udruga upozorili su na potrebu donošenja Nacionalne strategije za borbu protiv malignih bolesti dječje dobi te potrebu zapošljavanja hematoonkologa i dovoljnog broja medicinskih sestara, kliničkog psihologa, radnog terapeuta i socijalnog radnika u centrima u kojima nedostaje tih stručnjaka. Bilo je govora o potrebi osnivanja nacionalne zaklade s ciljem pomoći djeci kojoj je prijeko potrebno liječenje u inozemstvu te je istaknuta potreba pravovremene dostupnosti informacija o dokumentaciji potrebnoj za to. Spomenuta je i potreba osiguranja osobnih invalidnina djeci, s obzirom na težinu bolesti, kao i potreba senzibilizacije i pripreme nastavnika i djece u školama u koje se djeca vraćaju nakon hospitalizacije.
Pravobraniteljica Ivana Milas Klarić u svojem je izlaganju spomenula premještanje Zavoda za dječju hematoonkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva) u Kliniku za tumore KBC-a Sestre milosrdnice kao jedan od najvažnijih pozitivnih pomaka u proteklom periodu, koji je uslijedio tek nakon uloženih velikih napora roditelja, udruga roditelja pa i brojnih preporuka pravobraniteljice. Napomenula je da su i dalje ostala otvorena pojedina pitanja kao što su organiziranje nastave za srednjoškolce tijekom njihovog liječenja, pružanje psihosocijalne pomoći i podrške djetetu i članovima obitelji tijekom liječenja, a po potrebi i kasnije, osiguranje dovoljnog broja stručnjaka koji sudjeluju u liječenju djeteta i u periodu oporavka te odgovarajuće podrške stručnjacima koji rade s djecom i obiteljima. Istaknula je i da mnogo takvih pitanja ima još i u području osiguravanja palijativne skrbi za djecu. S pravobraniteljicom je na Sanusovom skupu bila i njezina savjetnica Davorka Osmak Franjić.