Izbornik

Sastanak o zaštiti djece bez pratnje u Hrvatskoj

U Uredu pravobranitelja za djecu 22. veljače 2019. održan je sastanak s nizozemskom organizacijom NIDOS (Guardianship for Refugees) o zaštiti djece bez pratnje u Hrvatskoj, na kojem su sudjelovali predstavnici Ureda pravobranitelja za djecu, NIDOS-a, Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Crvenog križa, UNHCR-a i UNICEF-a.

Iz NIDOS-a su na sastanku sudjelovali Tim Verstegen i Terry Smith, iz Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku državna tajnica Marija Pletikosa, načelnica Sektora za koordinaciju politika i unapređenje stručnog rada centara za socijalnu skrb Tatjana Kaktić Stanić te Josipa Crnoja Bartolić, iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak i Dubravka Marušić, iz UNHCR-a Mirjana Vergaš, iz UNICEF-a Martina Tomić Latinac i Gordana Horvat, iz Crvenog križa Branko Orišković. Uz pravobraniteljicu Helencu Pirnat Dragičević, na sastanku su bile njezina zamjenica Ivana Buljan Ajelić i Tina Ćorvila, polaznica stručnog osposobljavanja za rad.

Pravobraniteljica Pirnat Dragičević u uvodnom je obraćanju pozdravila sudionike sastanka te predstavila rad svojega Ureda vezano uz zaštitu djece bez pratnje u Hrvatskoj te ukazala na najčešće probleme s kojima se ova djeca susreću, s posebnim naglaskom na nedostatak odgovarajućeg smještaja i skrbništva. Sudionike je upoznala s novim Protokolom o postupanju prema djeci bez pratnje. Državna tajnica Marija Pletikosa predstavila je poboljšanja koja priprema Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a vezano za smještaj, skrbništvo i udomiteljstvo djece bez pratnje.

Sudionicima je predstavljena Europska skrbnička mreža (EGN) kao i projekt Touchstone te su upoznati s Memorandumom o razumijevanju, kao prvim korakom za međusobnu suradnju u vezi s pitanjima skrbništva za djecu bez pratnje.