Izbornik

Sastanak pravobraniteljice sa zastupnicom RH pred Europskim sudom za ljudska prava

Sastanak pravobraniteljice sa zastupnicom RH pred Europskim sudom za ljudska prava

U uredu zastupnika RH pred Europskim sudom za ljudska prava 2. veljače 2018. susrele su se zastupnica RH pred Europskim sudom za ljudska prava Štefica Stažnik, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i načelnica Službe za zaštitu osobnih podataka u Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP) Branka Bet-Radelić. Na sastanku su sudjelovale i zamjenica pravobraniteljice Maja Gabelica Šupljika, pomoćnica zastupnice Morana Briški te viša savjetnica u AZOP-u Ivana Žiljak.

Održavanje ovog sastanka potaknuto je preporukom pravobraniteljice za djecu o zaštiti privatnosti djece u postupcima pred Europskim sudom za ljudska prava i razmatranjem sudske prakse u objavljivanju presuda koje uključuju djecu te pitanja mogućnosti anonimiziranja takvih dokumenata pri objavi presuda. Štefica Stažnik naglasila je propisanost javnosti postupaka kao općeg pravila te se ono može ograničiti samo iznimno kao i da je prvenstveno obveza podnositelja zahtjeva i njihovih odvjetnika da istaknu zahtjev za anonimizacijom predmeta. Ponekad ni roditelji maloljetne djece nisu u dovoljnoj mjeri odgovorni u smislu zaštite osobnih podataka i privatnosti svoje djece te ponekad u međusobnim sukobima ne vode računa o takvoj zaštiti. Odluke ESLJP objavljuju se na stranicama suda, Ureda zastupnice te na stranicama Ustavnoga suda. Kad su jednom objavljene nema mogućnosti promjene njihova sadržaja ni forme pa to znači da ne postoji mogućnost naknadne anonimizacije.

Stoga je, nakon rasprave u odnosu na anonimizaciju presuda dogovoreno, među ostalim,  kako će Ured zastupnika u predmetima pred Europskim sudom u kojima se iznose osobni podaci maloljetnika predlagati anonimizaciju predmeta radi zaštite osobnih podataka i privatnosti djeteta, ako to ne učine njegovi zakonski zastupnici ili odvjetnici, odnosno, ako to ne učini Sud na vlastitu inicijativu. Sva tijela koja su sudjelovala na sastanku ukazat će Hrvatskoj odvjetničkoj komori na potrebu da odvjetnici koriste svoje procesne ovlasti u postupku pred ESLJP radi zaštite osobnih podataka podnositelja zahtjeva.