Izbornik

Sastanak pravobraniteljskih institucija sa članovima GRETA-e

Sastanak pravobraniteljskih institucija sa članovima GRETA-e

U sklopu četvrtog kruga evaluacije Republike Hrvatske u implementaciji odredbi Konvencije Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima, u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske održan je 6. lipnja 2024. sastanak pravobraniteljskih institucija sa članovima Skupine stručnjaka za suzbijanje trgovanja ljudima (GRETA).

U razgovoru s predstavnicima GRETA-e – članicama delegacije Biljanom Lubarovskom, Ritom Penedo i Asjom Zujo, uz predstavnice pučke pravobraniteljice – zamjenice Tatjanu Vlašić i Dijanu Kesonja i savjetnice Vanju Bakalović i Snježanu Stanić, predstavnicu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Anju Belić, predstavnice pravobranitelja za osobe s invaliditetom – zamjenicu Miru Pekeč i savjetnicu Andreu Makar, sudjelovale su i savjetnice pravobraniteljice za djecu Ivona Makvić Salaj, Dubravka Težulat i Nina Ćurčić.

Tematski fokus posjeta bio je izloženost trgovanju ljudima i mjere koje su države stranke Konvencije poduzele kako bi spriječile, otkrile i poduprle ugrožene žrtve te kaznile počinitelje. Savjetnice pravobraniteljice za djecu upoznale su predstavnice GRETA-e sa zakonskim izmjenama vezanim uz zaštitu žrtava trgovine ljudima te djecu migrante, kao i s aktivnostima pravobraniteljice za djecu u području zaštite djece od trgovanja ljudima. Ukazale su na poteškoće u području zaštite djece bez pratnje u Republici Hrvatskoj, na položaj romske djece (posebice u odgojno-obrazovnom sustavu) te izrazile zabrinutost zbog nedovoljnog prepoznavanja ranjivih skupina unutar kojih su moguće žrtve trgovanja ljudima, poput djece prosjaka, djece u okviru migrantske populacije ili djece s problemima u ponašanju koja su u bijegu izvan institucionalne skrbi. Također su predstavnice delegacije upoznale s preporukama koje je Ured uputio za zaštitu djece u ovom području.