Izbornik

Sastanak s glavnom državnom odvjetnicom

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević sastala se 24. siječnja 2023. u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske s glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj-Šipek i njezinom prvom zamjenicom Ksenijom Pavić. Na sastanku se razgovaralo o slučaju posvajanja djece iz Demokratske Republike Kongo od strane hrvatskih državljana koji su uhićeni u Zambiji zbog sumnje u ispravnost dokumenata o posvojenju. Na sastanku je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović.

Pravobraniteljica za djecu je glavnu državnu odvjetnicu i njezinu zamjenicu obavijestila o svim dosadašnjim postupanjima Ureda te ih upoznala s preporukom koju je Ured uputio Ministarstvu pravosuđa i uprave, Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te Vrhovnom sudu Republike Hrvatske. Navedenim institucijama preporučili smo da se žurnim izmjenama postojećih propisa, donošenjem smjernica i procedura ili na drugi odgovarajući način stvore uvjeti za zaštitu djece posvojene u državama koje nisu potpisnice Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem.

Pravobraniteljica je, uz zabrinutost vezanu uz međudržavno posvojenje četvero djece iz Demokratske Republike Kongo, koja su činom posvojenja postala državljani Republike Hrvatske, iskazala i zabrinutost za djecu koja su već ranije posvojena iz Demokratske Republike Kongo jer su zbog brojnih medijskih natpisa izložena dodatnoj traumatizaciji.

Ujedno je glavnoj državnoj odvjetnici ukazano na zabrinjavajuće informacije iznijete u emisiji Otvoreno, koja se emitirala 16. siječnja 2023., u vezi mogućeg nezakonitog posvojenja nepoznatog djeteta iz Demokratske Republike Kongo.