Izbornik

Sastanak s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem

Sastanak s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem

boloesno_dijetePravobraniteljica Mila Jelavić na vlastitu se inicijativu sastala s ministrom zdravlja, prof. dr. Rajkom Ostojićem, 9. ožujka 2012. godine, kako bi s njim razgovarala o stanju u zaštiti osobito ranjive skupine djece oboljele od malignih bolesti. Pravobraniteljica je predočila ministru zapažanja i preporuke koje je proteklih godina upućivala Ministarstvu, temeljem obilazaka bolnica, razgovora s roditeljima oboljele djece i kontakata s udrugama koje se bave zaštitom ove skupine djece.

Upozorila je na neprimjerenost i nedostatnost prostora u kojem djeca borave dok su na bolničkom liječenju, pomanjkanje uvjeta za zaštitu privatnosti bolesne djece te činjenicu da su djeca u sobama smještena bez uzimanja u obzir dobi, spola te težine i stadija bolesti. Nažalost, djeca svjedoče i umiranju druge djece koja su smještena s njima u istoj sobi. Ministar je pravobraniteljicu obavijestio da je i sam obišao neke od bolnica gdje se liječe djeca od malignih bolesti i svjestan je apsolutno neprihvatljivih uvjeta na odjelima gdje ona borave. Rekao je kako mu je želja što prije riješiti taj problem te upoznao pravobraniteljicu s planovima oko realizacije donacije za onkološki odjel. Predstoji još i da struka donese odluku o tome u koju će se lokaciju uložiti donirana sredstva (Klaićeva ili Vinogradska). Pravobraniteljica je upozorila da nema vremena za odgađanje jer djeca trebaju primjerene uvjete odmah te se ne smije odugovlačiti ni s odlukom ni s izvedbom radova.

Pravobraniteljica je obavijestila ministra Ostojića i o problemima u zaštiti mentalnog zdravlja djece, posebno istaknuvši stanje u Bolnici Lopača, gdje se liječe djeca koja imaju psihičke teškoće. Tijekom posjeta bolnici u više navrata pravobraniteljica i njezine suradnice vidjele su da djeca ondje borave dugo, da su smještena u skučenom i derutnom prostoru, da im se ne nude okupacijske ni druge aktivnosti primjerene djeci te da se o njihovim potrebama ne vodi dovoljno računa. Ni preporuke ni upozorenja pravobraniteljice upućene osoblju bolnice, dosad nisu doveli do bitnijih poboljšanja.

Pravobraniteljica je upozorila i na potrebu poboljšanja uvjeta zaštite mentalnog zdravlja djece u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kroz zapošljavanje psihologa u domovima zdravlja te osiguranje uvjeta da se zdravstvena usluga bilo koje vrste dobije u sredini u kojoj djeca žive.