Izbornik

Sastanak s predstavnicama Foruma za slobodu odgoja

U Maloj kući dječjih prava 31. svibnja 2021. održan je sastanak pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević i njezine savjetnice Davorke Osmak Franjić s predstavnicama Foruma za slobodu odgoja Eli Pijacom Plavšić, Anom Munivranom i Višnjom Pavlović.

Predstavnice Foruma za slobodu odgoja (FSO) pravobraniteljici su predstavile projekt “Pokreni promjenu! – Poticanje mladih na promjene putem interkulturalnog obrazovanja i volontiranja”, koji provodi skupina organizacija iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Portugala i Belgije pod vodstvom Foruma za slobodu odgoja. Projekt je sufinanciran sredstvima EU-a iz programa Erasmus+ i provodi se od 15. siječnja 2021. do 14. siječnja 2023. Njegova je svrha osnažiti škole, učitelje i roditelje da podrže aktivno sudjelovanje djece u životu škole i lokalne zajednice.

Predstavnice FSO-a pravobraniteljici su predstavile i planove vezane uz projekt “ŠKOLE PODRŠKE: osnaživanje školskih procesa koji doprinose mentalnom zdravlju zajednice nakon dvostruke krize”, koji FSO provodi u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku. Projekt je namijenjen učenicima, odgojno-obrazovnim djelatnicima i roditeljima škola s područja Sisačko-moslavačke županije. Cilj projekta je podrška mentalnom zdravlju te jačanje psiho-socijalnih kompetencija i otpornosti na krizna stanja.

Na sastanku je bilo govora o potrebi psihosocijalne podrške djeci i odraslima koji rade s djecom te članovima obitelji u područjima koji su pogođeni potresom, kao i o potrebi podrške mentalnom zdravlju djece i mladih uslijed iskustva života u uvjetima epidemije Covida-19. Pravobraniteljica za djecu i njezina savjetnica Davorka Osmak Franjić su predstavnicama FSO-a predstavile djelovanje Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, te rad Ureda pravobraniteljice na promociji i osnaživanju djece i odraslih koji s njima rade, u ostvarivanju prava djece na sudjelovanje/participaciju u procesima donošenja odluke koje se odnose na djecu u različitim područjima njihovog života. Također su s njima razgovarale o rezultatima i zaključcima istraživanja “Participacija djece u školi”, koje je Ured pravobraniteljice za djecu proveo 2017. i 2018. godine.