Izbornik

Sastanak s predstavnicama Grada Splita

Sastanak s predstavnicama Grada Splita

splitNa inicijativu pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, u njezinom je splitskom uredu 11. rujna 2009. održan sastanak s predstavnicama Grada Splita, zamjenicom gradonačelnika Anđelkom Visković i savjetnicom gradonačelnika za prosvjetu i kulturu mr. Nansi Ivanišević. Sastanku su nazočile i savjetnice pravobraniteljice Ana Pezo i Branka Reić Kukoč.

U razgovoru o stanju u području zaštite prava djece u Splitu, kao gorući problem, pravobraniteljica je istaknula da na tom području ne postoji poliklinika za zaštitu djece u kojoj bi se provodila zaštita mentalnog zdravlja djece, dijagnostički, savjetodavni i terapijski rad s djecom i njihovim obiteljima, forenzične obrade, vještačenja, edukacije osoblja i stručnjaka te aktivnosti usmjerene na podizanje javne svijesti. Takva ustanova,  slična Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba, potrebna je ne samo gradu već i cijeloj regiji, rekla je pravobraniteljica. Predložila je da se održi tematski sastanak s predstavnicima svih mjerodavnih institucija i drugim stručnjacima kako bi se što prije stvorili uvjeti za osnivanje takve ustanove u Splitu. Preporuku za osnivanje poliklinike za zaštitu djece pravobraniteljica je proteklih godina uputila svim regijama u Hrvatskoj.

Na sastanku je bilo riječi i o preporukama pravobraniteljice za djecu o osnivanju centra za mlade, koje je propisano Nacionalnim planom aktivnosti za prava i interese djece, razgovaralo se i o osnivanju dječjeg gradskog vijeća kao tijela kroz koje bi djeca ostvarila svoje pravo na sudjelovanje u životu lokalne zajednice, zatim o preporuci pravobraniteljice o uređenju dječjih igrališta i nužne trajne brige za sigurnost igrališta i sprava na njima. Predstavnice Grada Splita izvijestile su da se u skoroj budućnosti planira otvaranje dva igrališta na kojima će se nalaziti i sprave za djecu s teškoćama u razvoju. Naglašena je potreba arhitektonske prilagodbe odgojno-obrazovnih institucija kako bi se omogućio nesmetani pristup za djecu s invaliditetom, kao i važnost financiranja asistenta u nastavi,  za djecu s teškoćama u razvoju.