Izbornik

Sastanak s predstavnicima Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja

Sastanak s predstavnicima Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja

U Uredu pravobraniteljice za djecu održan je 24. listopada 2023. sastanak s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja i Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske kako bi se razmotrila moguća rješenja problema s kojima se u svojem radu susreću učenički domovi. Sastanku su prisustvovali pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i njezina savjetnica Mirna Slaviček Pešut, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja: državna tajnica doc. dr. sc. Iva Ivanković, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje, mr. sc. Vesna Šerepac, načelnica Sektora za srednjoškolski odgoj i obrazovanje i obrazovanje odraslih Ivana Pilko Čunčić, voditeljica Službe prosvjetne inspekcije – Zagreb I Željka Duk te tajnica Udruge učeničkih domova Republike Hrvatske Suzana Jambrešić.

Tajnica Udruge učeničkih domova Suzana Jambrešić upoznala je prisutne s problemima u radu učeničkih domova: načinom financiranja domova i izostankom financiranja učeničkih domova u srpnju i kolovozu; niskom cijenom smještaja i prehrane koju određuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a koja ne zadovoljava potrebe osiguravanja odgovarajućih uvjeta smještaja i prehrane učenika s obzirom na porast troškova života i cijena energenata; nedostatkom zaposlenika u učeničkim domovima, osobito kuharica, spremačica, portira, noćnih pazitelja, stručnih suradnika te neodgovarajućim klasificiranjem djelatnosti učeničkih domova.

Problemi na koje je ukazala predstavnica Udruge bit će poticaj za predlaganje aktivnosti i mjera Ministarstvu znanosti i obrazovanja za unaprjeđenje uvjeta i kvalitete smještaja te brige o djeci u učeničkim domovima.