Izbornik

Savjetovanje gradova i općina – prijatelja djece

Savjetovanje gradova i općina – prijatelja djece

Savjetovabnje DND HRU Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba 24. studenoga 2014. održano je godišnje Savjetovanje akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”. Savjetovanje je okupilo brojne predstavnike gradova i općina, državnih i lokalnih tijela, ureda i ustanova te djece iz dječjih vijeća, koji svi provode i podupiru ovu vrijednu akciju. Izlaganja su održala i djeca i odrasli, među kojima je bila i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

 

Pravobraniteljica je predstavila preporuke koje je Hrvatskoj nedavno uputio Odbora UN-a za prava djeteta. Na savjetovanju je o povijesti i važnosti Akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” govorila predsjednica Saveza DND Hrvatske i Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, Dubravka Marušić iz Ministarstva socijalne politike i mladih predstavila je novu Nacionalnu strategiju RH za prava djeteta za razdoblje od 2014.-2020., predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić predstavila je UNICEF-ove aktivnosti, a predstavila su se i djeca iz Dječjeg vijeća grada Opatije.

U svečanom dijelu Savjetovanja proglašene su Naj-akcije za 2014. godinu, usmjerene na poboljšanje života djece u lokalnoj zajednici, a povelje za takvo djelovanje dobilo je 22 grada i općine. U završnom svečanom dijelu savjetovanja proglašeni su gradovi i općine koji su se ove godine kandidirali za dobivanje prestižnog naziva “Grad/općina – prijatelj djece”, a to su: općine Lovran i Mrkopalj te gradovi Nova Gradiška i Split.

Opširnije o savjetovanju pročitajte ovdje.