Izbornik

Savjetovanje “Gradovi i općine – prijatelji djece” posvećeno mentalnom zdravlju djece

Savjetovanje “Gradovi i općine – prijatelji djece” posvećeno mentalnom zdravlju djece

Savez društava “Naša djeca” Hrvatske organizirao je 15. prosinca 2021. tradicionalno godišnje svečano Savjetovanje akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”. Savjetovanje je održano uživo u Hotelu Academia u Zagrebu, ali i online. Tema savjetovanja bila je danas vrlo aktualni problem psihičkog zdravlja djece i mladih u doba pandemije i potresa, te se razgovaralo se o njihovoj dobrobiti i novim izazovima trenutačne situacije.

Savjetovanje je otvorila predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora “Gradovi i općine – prijatelji djece” i predsjednica Saveza DND-a Hrvatske prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić. Okupljene su pozdravili voditeljica odjela za rani razvoj djece iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Đurđica Ivković,  izaslanica Gradonačelnika Zagreba i pročelnica Gradskog ureda za demografiju Mila Jelavić, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, te voditeljica Službe za politike za djecu i obitelj u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Nada Plavšić Mijatović.

Zatim su stručnjaci iz akademske zajednice govorili o kvaliteti života i psihičkog zdravlja učenika za vrijeme pandemije Covida-19 te o razumijevanju mentalnog zdravlja djece, odnosno utjecaju pandemije na mentalno zdravlje djece i mladih. Prof. dr. sc. Gordana Keresteš s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu predstavila je rezultate istraživanja “Kako smo? Život u Hrvatskoj u doba korone” koji upućuju na potrebu pojačane psihološke podrške i pomoći djeci u vrijeme krize izazvane pandemijom i potresom. Istaknula je kako su posebno u riziku starija djeca – učenici viših razreda osnovne škole i srednjoškolci – zatim djevojčice i djeca koja su, uz pandemiju, izložena i drugim stresnim čimbenicima, kao što su npr. obitelji u riziku, problemi u obitelji i sl.

Dr. sc. Boris Jokić predstavio je rezultate istraživanja Instituta za društvena istraživanja iz mjeseca svibnja i lipnja 2021. o utjecaju pandemije i potresa na odgojno-obrazovni sustav pod nazivom “Nacionalno praćenje učinaka pandemije bolesti Covid-19 i potresa na sustav odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj” koji su potvrdili da je čak 65 % djece procijenilo kako im je život lošiji u odnosu na vrijeme prije pandemije. Takvi rezultati upućuju na nužnost da se u školi znatno veća pažnja posveti zaštiti mentalnog zdravlja djece.

Na skupu je sudjelovala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, koja se također obratila uzvanicima te istaknula važnost teme koja poziva na konkretne aktivnosti usmjerene kontinuiranoj i dostupnoj podršci djeci, mladima i članovima njihovih obitelji u pogledu zaštite njihovog mentalnog zdravlja. Istaknula je kako je u vremenu krize iznimno važno posebnu pažnju posvetiti brizi o mentalnom zdravlju svih, a upravo rezultati recentnih istraživanja pokazuju koliko je to važno za djecu i mlade. Važno je kontinuirano pratiti psihosocijalno stanje djece i mladih te osigurati sustavnu brigu te stručnu pomoć i podršku, koja će biti omogućena i dostupna jednako za svu djecu u Hrvatskoj, naglasila je pravobraniteljica.

Na skupu su predstavljeni najoriginalnije akcije gradova i općina prijatelja djece u 2021. po izboru Povjerenstva za odabir Naj-akcija, uz prezentacije djece i mladih sudionika ove akcije. Na kraju svečanosti proglašeni su novi gradovi i općine – prijatelji djece u 2021. Taj prestižni naziv dobili su Općina Belica, Grad Daruvar, Općina Dekanovec,  Grad Duga Resa, Općina Kostrena, Općina Mala Subotica, Općina Stari Jankovci i Općina Virje. (Foto: savez-dnd.hr, Mirko Cvjetko)