Izbornik

Seminar o zaštiti žrtava spolnog zlostavljanja

Seminar o zaštiti žrtava spolnog zlostavljanja

dijete zrtvaU sklopu EU twining projekta IPA 2009 “Jačanje kapaciteta u području suzbijanja seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja djece te pružanja pomoći ranjivim žrtvama kriminaliteta” održan je dvodnevni seminar 15. i 16. listopada 2012. u Domu za odgoj djece i mladeži Split. Na seminaru je sudjelovala i predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu Branka Reić Kukoč.

 

Riječ je o projektu koji provodi Ravnateljstvo policije u suradnji s Policijskom službom Sjeverne Irske, a koji je namijenjen educiranju i senzibiliziranju policijskih službenika, sudaca, državnih odvjetnika, zdravstvenih djelatnika, socijalnih radnika i ostalih stručnjaka o pomoći i pružanju potpore djeci žrtvama seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja. Sam projekt, osim edukacija, obuhvaća i nabavu suvremene tehnologije kojima će se policijske uprave osnažiti za suzbijanje seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece te pomoći djeci –  žrtvama ovih kaznenih djela.

Seminar u Splitu vodio je Andrew Bailey, umirovljeni policijski službenik Policijske službe Sjeverne Irske, sada stalni savjetnik i predstavnik twining projekta.

Sudionici seminara su, kroz izlaganja te interaktivne radionice, upoznati s praksom institucija u Sjevernoj Irskoj u poslovima prevencije i pomoći djeci žrtvama seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja, pri čemu je prezentiran i model zajedničke suradnje institucija i protokol za zajedničku istragu. Sudionicima je kroz radionicu prezentiran i ABE model provođenja istražnog ispitivanja s djetetom žrtvom zlostavljanja.