Izbornik

Sjećanje na evakuaciju djece iz Daruvara

Sjećanje na evakuaciju djece iz Daruvara

oruzani-sukobiPod geslom “Da se ne zaboravi”, Češka beseda Zagreb obilježila je 23. studenoga 2011. dvadesetu  godišnjicu evakuacije djece iz ratom zahvaćenog Daruvara u Češku. Prigodnim kulturno-edukativnim programom željelo se izraziti zahvalnost ljudima u Češkoj, koji su daruvarskoj djeci pružili gostoprimstvo i ujedno podsjetiti hrvatsku javnost na njihov humani čin.  Svečanosti je nazočila i predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu, savjetnica Tanja Opačak.

 Tom prilikom okupljeni su se prisjetili događaja iz 1991., u vrijeme početka agresije na Hrvatsku. Pročitana su pisma koja je predsjednica Saveza Čeha i Slovaka Leonora Janota 1991. slala predsjedniku tadašnje Čehoslovačke Vaclavu Havelu i predsjedniku Federalne skupštine Čehoslovačke Alexanderu Dubčeku, u kojima ih je upoznala sa stradanjima koja doživljava češka manjina i ostali stanovnici daruvarskog područja i u kojima je zamolila za pomoć i međunarodno priznanje Hrvatske.

Savez Čeha je, u to teško vrijeme ratnih stradanja, zamolio češke vlasti da pomogne u zaštiti djece i tako je organizirana humanitarna operacija evakuacije daruvarske djece u Češku. Tijekom rujna i listopada 1991. autobusima je iz Daruvara u Češku prevezeno više od 1500 djece svih nacionalnosti, u dobi od šest do 18 godina. Djeca su bila smještena u sedam rekreacijskih centara, a zajedno s njima bili su i učitelji iz Hrvatske koji su im omogućili školsku nastavu i kreativno provođenje slobodnog vremena, sve do potkraj siječnja, kad su se vratila u Daruvar.