Izbornik

Sjednica Dječjeg gradskog vijeća Velike Gorice

U povodu Dječjeg tjedna u Velikoj Gorici je 13. listopada održana sjednica Dječjeg Gradskog vijeća. Tom su prilikom gradonačelnik Tonino Picula i drugi gradski čelnici te zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika odgovarali na brojna pitanja djece-vijećnika.

 

Mladi vijećnici pogledali su kratki film o obilježavanju Europskog tjedna kretanja, saslušali izvješće o tome što je sve u prethodnoj godini u Velikoj Gorici učinjeno za djecu, a zatim su na red došla njihova pitanja. Pitali su kad će se u njihovom gradu uvesti jednosmjenska nastava u školama, hoće li se urediti dječja igrališta, što će se učiniti za poboljšanje sigurnosti djece u vrtićkim i školskim dvorištima koje je potrebno dodatno osvijetliti, kada će se izgraditi klizalište, bazen i sportska dvorana i još mnogo toga.

Rečeno im je da se u suradnji s Gradom Zagrebom priprema otvaranje novog dječjeg vrtića u Velikoj Mlaki, da je u Velikoj Gorici upravo u tijeku akcija “Svjetlo u mraku”, s ciljem da se osvijetli okoliš škola i vrtića te da su započele pripreme za izgradnju sportske dvorane.

Zamjenici pravobraniteljice za djecu najmlađi su vijećnici namijenili pitanje o tome kako se zaštititi od nasilja i zlonamjernih poruka koje dobivaju putem interneta. Maja Gabelica Šupljika odgovorila je da djeca svaku situaciju koja ih uznemiruje i zbunjuje trebaju povjeriti odrasloj osobi od povjerenja, koja ih je spremna saslušati, a potom nešto i učiniti kako bi ih zaštitila. (fotografija www.rvg.hr)