Izbornik

Slikovnica o Konvenciji o pravima djeteta i pravobraniteljici za djecu

Slikovnica o Konvenciji o pravima djeteta i pravobraniteljici za djecu

U nakladi Ureda pravobraniteljice za djecu objavljena je još jedna slikovnica o dječjim pravima, pod naslovom “Poznajem i poštujem dječja prava”. Riječ je o publikaciji koja sadržaj Konvencije o pravima djeteta i informacije o pravobraniteljici za djecu donosi na jeziku bliskom djeci, a namijenjena je ponajprije djeci rane školske dobi.

U prvom dijelu slikovnica pruža osnovne informacije o UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta, te skraćene i djeci prilagođene opise članaka Konvencije. Taj dio teksta oslanja se na prijevod postera „Child friendly summary of the Convention on the Rights of the Child” (CRIN). Pristupačnosti i privlačnosti teksta znatno pomažu vedre ilustracije Zrinke Ostović, te oblikovanje za koje je zaslužna Valentina Dominić (Smak kolektiv).

U drugom dijelu slikovnice, ukratko se objašnjava uloga pravobraniteljice za djecu u zaštiti dječjih prava, te u nadzoru nad time kako država ispunjava svoje obveze iz Konvencije o pravima djeteta. Opisan je rad pravobraniteljice i njezino postupanje po pritužbama, suradnja s djecom iz njene Mreže mladih savjetnika (MMS), te se ističe važnost dječje participacije. Slikovnica ujedno potiče djecu na komunikaciju s pravobraniteljicom i informira o kontaktima njezinog središnjeg i područnih ureda.

Slikovnica “Poznajem i poštujem dječja prava” može se preuzeti ovdje.