Izbornik

Split: Stručni skup o posvojenju

Split: Stručni skup o posvojenju

Split PosvojenjeCentar za socijalnu skrb Split, Podružnica Obiteljski centar, organizirao je 13. svibnja 2016., u Gradskom kazalištu mladih Split, stručni skup pod nazivom “Posvojenje moj san i moja zbilja ili život u jednoj posebnoj obitelji”. Stručni skup održan je u povodu Međunarodnog dana obitelji, s ciljem da se stručnoj i široj javnosti predstave obilježja i potrebe posvojiteljskih obitelji, uz davanje smjernica o tome kako posvojiteljskim obiteljima pružiti odgovarajuću društvenu podršku.
Skupu je prethodila kazališna predstava „Moja obitelj i jedan jež“ zagrebačkog Kazališta Smješko. Sudionike, među kojima zaposlenike iz sustava socijalne skrbi, predškolskih i školskih ustanova, lokalne i regionalne (područne samouprave), posvojitelje i potencijalne posvojitelje, na početku je pozdravila ravnateljica Centra za socijalnu skrb Split Tatjana Vukman te zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić.
Uslijedila su izlaganja, među kojima i izlaganje “Posvojenje u duhu Konvencije o pravima djeteta”, koje je održala savjetnica pravobraniteljice za djecu Branka Reić Kukoč. O važnosti pripreme posvojitelja i iskustvima iz prakse govorila je Vlasta Grgec-Petroci iz CZSS Zagreb, Podružnica Obiteljski centar, a Jasna Belamarić je predstavila rad i iskustva ove udruge za potporu posvajanju Adopta. Dosadašnja iskustva iz pozicije potencijalnih posvojitelja predstavili su bračni par Anita Runjić Stoilova te Zoran Stoilov, koji se skupu predstavio i kao autor slikovnice “Sunčica”, za koju je ideja nastala tijekom pohađanja Škole za posvojitelje. Svoja iskustva i tri roditeljska izazova predstavio je i jedan otac, posvojitelj troje djece, a psihologinja CZSS Split Anđelka Božinović predstavila je aktualan slučaj iz prakse u izlaganju pod nazivom “Posvojen sam. Imam 18 godina. Tko sam ja?”.
Na kraju, umjesto zaključaka, istaknuto je niz značajki i potreba, proizašlih iz izlaganja, a koje mogu poslužiti kao smjernica u daljnjem radu s djecom, biološkim roditeljima i posvojiteljima koje, među ostalim, ukazuju i na potrebu daljnjeg osnaživanja stručnjaka koji rade s djecom i obiteljima.