Izbornik

Strasbourg: Konferencija “Združeni za dostojanstvo”

Strasbourg: Konferencija “Združeni za dostojanstvo”

RomaU Strasbourgu, u prostoru European Youth Centra, od 24. do 26. lipnja 2014. održana je konferencija “Združeni za dostojanstvo – specifična situacija mladih Roma pogođenih višestrukom diskrimanacijom” (United for Dignity –  the Specific Situation of Roma Young People Affected by Multiple Discrimination). Konferenciju je organiziralo Vijeće Europe – Odjel za mlade, u sklopu Akcijskog plana za mlade Rome (Roma Youth Action Plan).

 

Konferencija je okupila više od 50 sudionika različitih profesija, romskih i ne-romskih aktivista, LGBT aktivista te stručnjaka u području migracija, kao i istraživače, predstavnike tijela za zaštitu ljudskih prava te nevladinih udruga koji se bave pitanjima diskriminacije, posebice u odnosu na mlade Rome, Romkinje i LGBT populaciju.

Sudionicima je ova konferencija poslužila za razmjenu iskustava povezanih s višestrukom diskriminacijom te za raspravu o mogućim strategijama i alatima u borbi protiv višestruke diskriminacije, a naročito za razmatranje problema višestruke diskriminacije mladih Roma na osnovi spola, etničke pripadnosti, spolne orijentacije, invaliditeta itd. Na konferenciji je predstavljen nacrt publikacije “Barrabaripen/Equality – Young Roma Speak About Multiple Discrimination”, koja se odnosi na istraživanje o iskustvima mladih Roma suočenih s diskriminacijom.

Na konferenciji je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar.

Više informacija o konferenciji pročitajte ovdje.