Izbornik

Stručni skup “Profesionalni stres stručnjaka u radu s djecom i mladima s TUR”

Stručni skup “Profesionalni stres stručnjaka u radu s djecom i mladima s TUR”

U Zagrebu je 8. ožujka 2017. održan skup o profesionalnom stresu stručnjaka koji rade s djecom i mladima s teškoćama u razvoju TUR). Skup su organizirali Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež i Srednja škola – Centar za odgoj i obrazovanje. Organizacija stručnih skupova za stručnjake koji rade s djecom zajednička je aktivnost dvije spomenute ustanove s ciljem jačanja samih stručnjaka i podizanja kvalitete inkluzivne prakse u Hrvatskoj.

O sindromu iscrpljenosti i izgaranja stručnjaka koji rade s djecom i mladima s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima govorila je prim. dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić dok je dr. Elizabeta Radonić govorila o očekivanjima roditelja, skrbnika i stručnjaka kao mogućem izvoru stresa. O radu povjerenstava za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta te ulozi školskog liječnika govorila je dr. Ljiljana Tirić Čihoratić, dok je na alarmantnu situaciju u pogledu burnouta ili “sagorijevanja” dječjih i adolescentnih psihijatara upozorila doc. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković.

O radnom stresu u neposrednom radu govorila je psihologinja Tanja Dejanović Šagadin. Mr. sc. Đana Baftiri pokazala je kako pozitivna školska klima može biti učinkovita strategija suočavanja s teškim roditeljem.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Ivona Salaj upoznala je sudionike skupa s konceptom tzv. “teškog roditelja” iz perspektive roditelja, odgojno-obrazovnih radnika i učenika.