Izbornik

Stručni skup “Razgovarajmo o mentalnom zdravlju – A da je tvoje dijete?”

Stručni skup “Razgovarajmo o mentalnom zdravlju – A da je tvoje dijete?”

Povodom obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja Zajednica Pape Ivan XXIII, u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i Klinikom za psihijatriju Vrapče, organizirala je u hotelu President u Splitu 12. listopada 2023. stručni skup na temu  “Razgovarajmo o mentalnom zdravlju – A da je tvoje dijete?”.

Skup je okupio brojne stručnjake iz područja odgoja i obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi te nevladinog sektora. O zaštiti mentalnog zdravlja djece i mladih govorili su: dr. Ivan Ćelić, spec. psihijatar, prof. dr. sc. Zoran Zoričić, spec. psihijatar, doc. dr. sc. Toni Maglica, dr. sc. Željko Ključević, spec. psihijatar, Gordana Cavicchi, mag. act. soc. i Nevenka Mardešić, izvršna direktorica Udruge HELP.

Dr. Ivan Čelić, saborski zastupnik i psihijatar za ovisnosti o sintetičkim drogama na Klinici za psihijatriju Vrapče, napomenuo je kako se mladi najviše suočavaju s depresivnim i anksioznim tegobama te poremećajem spavanja. Poručio je da je vrlo važno osnaživati multidisciplinirane timove koji će biti posvećeni mentalnom zdravlju djece i adolescenata. Prof. dr. Zoran Zoričić, voditelj Referentnog centra za ovisnost Ministarstva zdravstva i predsjednik Hrvatskog društva za ovisnosti pri Hrvatskom liječničkom zboru, istaknuo je važnost pozitivnog primjera roditelja u zaštiti mentalnog zdravlja djece i mladih, kao i rada s njima. Gordana Cavicchi, voditeljica terapijske zajednice Pape Ivan XXIII, istaknula je veliki problem konzumiranja amfetamina i kokaina kod adolescenata te drugačije izazove u usporedbi s otprije 30 godina, te da se u tom smislu stručnjaci moraju educirati, ali i biti na terenu.  Naglasila je da trebamo izaći među mlade, razgovarati s njima i vidjeti koje su njihove potrebe.

Doc. dr. sc Toni Maglica istaknuo je važnost i ulogu predškolskog odgoja, obrazovanja i osnaživanja djelatnika odgoja i obrazovanja te rane intervencije u očuvanju mentalnog zdravlja djece, a Nevenka Mardešić osvrnula se na važnost međusektorske suradnje.

Skup je uz župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, voditeljicu Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Splita Tihanu Maglicu i zamjenicu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko – dalmatinske županije Dianu Ninković, u ime pravobraniteljice za djecu pozdravila i podržala njezina savjetnica Ana Babić.