Izbornik

Stručno savjetovanje u Sloveniji: “Dijete u procijepu između prošlosti i budućnosti”

U organizaciji Ministarstva pravosuđa Republike Slovenije, Udruge državnih odvjetnika Slovenije i Ravnateljstva policije, u Brdu kod Kranja 1. i 2. travnja 2019. održano je stručno savjetovanje pod naslovom “Dijete u procijepu između prošlosti i budućnosti”. Savjetovanje je održano za 250 tužitelja, sudaca i policijskih službenika, a riječ je o godišnjem skupu na kojem kao izlagači sudjeluju i stručnjaci iz drugih zemalja. Na ovogodišnjem savjetovanju izlaganja su održale i pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske Helenca Pirnat Dragičević, koja je govorila o zaštiti prava djece migranata, te njezina zamjenica Maja Gabelica Šupljika, čija se tema odnosila na zaštitu prava djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom.

Veći dio savjetovanja bio je posvećen pitanjima o djeci čiji su roditelji u sukobu sa zakonom, upravo na prijedlog iz Ureda pravobraniteljice za djecu RH, iznesen na prošlogodišnjem savjetovanju.  Zamjenica pravobraniteljice održala je uvodno predavanje o pravima i potrebama djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom te o europskim standardima i dobrim praksama u odnosu na njih.  Pravobraniteljica je održala izlaganje o djeci migrantima kroz praksu Europskog suda za ljudska prava.

Osim o djeci zatvorenika i djeci migrantima, na savjetovanju je bilo riječi i o drugim temama i područjima zaštite djece. Tako se više izlaganja odnosilo na prisilne brakove romskih djevojčica te na rizike od novih tehnologija u odnosu na djecu.