Izbornik

Stručna rasprava u Splitu “Manipulacija djecom tijekom razvoda”

Stručna rasprava u Splitu “Manipulacija djecom tijekom razvoda”
split_manipŽeleći ukazati na okolnosti koje tijekom razvoda roditelja ugrožavaju djecu te načine na koje bi nadležne institucije svojim djelovanjem mogle olakšati djetetu taj stresni period, pravobraniteljica za djecu organizirala je stručnu raspravu “Manipulacija djecom tijekom razvoda”, 16. studenog 2009. u Splitu, u prostorijama Hrvatske odvjetničke komore, Odvjetničkog zbora Splitsko-dalmatinske županije.

Raspravi su se odazvali predstavnici centara za socijalnu skrb, sudova, državnih odvjetništava, policijskih uprava, obiteljskih centara te drugih institucija i udruga s područja Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Uz pravobraniteljicu Milu Jelavić, na skupu u Splitu je o viđenju ovog problema iz perspektive Ureda pravobraniteljice govorila savjetnica Branka Reić Kukoč. Dječja psihijatrica Silvana Krnić iz Poliklinike za rehabilitaciju u Splitu objasnila je kako djeca proživljavaju razvod roditelja, dok je Milena Drlje iz Centra za socijalnu skrb Split prikazala ulogu centra za socijalnu skrb u zaštiti djece za vrijeme i nakon razvoda braka roditelja. Izlaganje o tome kako je u domaćem obiteljskom pravu riješeno posredovanje među partnerima prije razvoda braka održala je Ana Radina s Pravnog fakulteta u Splitu, a  odvjetnica Zdenka Monterisi prikazala je problem manipulacije djetetom u konfliktnim razvodima. Sutkinja Općinskog suda u Splitu Ivana Bilušić Ramljak govorila je o provođenju ovrhe u obiteljskim predmetima.

Izlaganja te rasprava koja je potom uslijedila bili su povod za formiranje zaključaka koji će biti poticaj u daljnjem radu pravobraniteljice za djecu u zaštiti prava i dobrobiti djece čiji se roditelji razvode.