Izbornik

Stručni skup o vršnjačkome nasilju

Stručni skup o vršnjačkome nasilju

GromiscinaU organizaciji Udruge Gromišćina zemlja iz Čavli, 14. ožujka 2016. u čitaonici Cernik u Općini Čavle održan je stručni skup o vršnjačkom nasilju. O problematici nasilja među djecom i mladima na stručnom skupu izlagale su savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar, ravnateljica Dječjeg doma Tić Rijeka Tamara Žakula Desnica te voditeljica Odsjeka za prevenciju nasilja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko – goranske županije Ines Lazarević Rukavina.

Stručni skup održan je s ciljem razvijanja svijesti o problemu nasilja među djecom i mladima, čimbenicima koji utječu na njegovu pojavu te o prevenciji nasilja, s osvrtom na obveze nadležnih tijela u postupanju u slučaju pojave vršnjačkog nasilja i njihovu međusobnu suradnju. Također su predstavljene aktivnostima institucija iz kojih dolaze izlagači. Na stručnom skupu sudjelovao je službenik Odjela prevencije Policijske uprave primorsko–goranske, djelatnici OŠ Čavle, članovi Udruge Gromišćina zemlja i drugi zainteresirani građani.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu na stručnom je skupu predstavila rad pravobraniteljice za djecu, uočene poteškoće i slabosti u zaštiti djece od vršnjačkog nasilja, s osvrtom na poduzete aktivnosti. Prikazala je i petominutni film napravljen u sklopu europskog projekta ENYA 2015. “Let’s Talk Young, Let’s Talk About Violence!”, u kojem je tijekom 2015. sudjelovao Ured pravobraniteljice za djecu sa svojom Mrežom mladih savjetnika (MMS), u okviru kojega su se djeca bavila temom vršnjačkog nasilja, posebno psihičkog nasilja i izolacije djece.