Izbornik

Stručni skup o zaštiti prava djece s problemima u ponašanju

Stručni skup o zaštiti prava djece s problemima u ponašanju

 

PUPU tjednu koji prethodi Svjetskom danu prevencije zlostavljanja djece 19. studenoga i Međunarodnom danu prava djeteta 20. studenoga,   u organizaciji Ureda pravobraniteljice za djecu, održat će se dvodnevni stručni skup “Zaštita prava i interesa djece s problemima u ponašanju”, 15. i 16. studenoga u Zagrebu (Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27). Ovaj skup je nastavak višegodišnjih aktivnosti pravobraniteljice usmjerenih iznimno ranjivoj skupini djece, prema kojoj mnogi odrasli nisu naklonjeni, mnogi ne znaju “što bi s njima”, a čija se prava učestalo krše u svim segmentima njihova života.

Ured pravobraniteljice za djecu, kao aktivni član svjetske koalicije zamalja i organizacija okupljenih od Women’s World Summit Foundation (WWSF), svake godine različitim aktivnostima obilježava Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece, kao i  Međunarodni dan prava djeteta.

Zaštita prava i interesa djece s problemima u ponašanju jedno je od područja od posebnog interesa pravobraniteljice za djecu. Prava ove djece često se krše u obitelji, u školi, u ustanovama u koje su smještena, u medijima, na internetu… Stanje se dodatno pogoršava i zbog njihovog često neprimjerenog ponašanja i reakcija, što vodi sve jačem odbacivanju u okolini i zahtjevima za snažnijom represijom. Razlozi takvog stanja izrazito su složeni te stoga zahtijevaju pojačanu pažnju stručnjaka i znanstvenika, kao i intenzivno koordinirano djelovanje svih nadležnih institucija, kako bi se poboljšala zaštita te ranjive skupine djece.

 S tom željom pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić organizira dvodnevni stručni skup “Zaštita prava i interesa djece s problemima u ponašanju”. Na skupu će govoriti istaknuti znanstvenici i stručnjaci, a naglasak u izlaganjima i raspravi bit će na zaštiti prava: djece smještene u odgojne ustanove, djece s psihičkim teškoćama i djece koja su u sukobu sa zakonom. Bit će riječi o pravima i potrebama djece, o teškoćama s kojima se susreću profesionalci koji rade s njima, kao i o mogućnostima učinkovitije zaštite djece.

Uz pravobraniteljicu i njezine suradnike, izlaganja će održati stručnjaci s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta, Studijskog centra socijalnog rada, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu i iskusni praktičari u području zaštite mentalnog zdravlja djece, rada s djecom s problemima u ponašanju i prevencije neprihvatljivog ponašanja djece i mladih. I prvog i drugog dana rad skupa započinje u 10 sati, a predviđeno trajanje je tri sata.

Program skupa potražite u prilogu.