Izbornik

Stručni skup “Crtani filmovi i zaštita maloljetnika”

Stručni skup “Crtani filmovi i zaštita maloljetnika”

crticiVijeće za elektroničke medije organiziralo je 17. listopada 2013. međunarodni stručni skup “Crtani filmovi i zaštita maloljetnika – pravni okvir i najbolja praksa”. Na skupu su predstavnici regulatornih agencija iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore prikazali pravni okvir za zaštitu djece od potencijalno štetnih medijskih sadržaja koji se primjenjuje u njihovim zemljama te su se posebno osvrnuli na problem nekvalitetnih animiranih filmova za djecu koji su često puni nasilja i neprimjerenoga govora.

Skup je nastavak inicijative Vijeća za elektroničke medije (VEM) Republike Hrvatske, započete na sastanku  održanom u rujnu ove godine, na kojem je, uz članove Vijeća, nakladnike i predstavnike udruga, aktivno sudjelovala pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Ona se pritom zauzela za preciznije definiranje kriterija, načela i načina zaštite djece u medijima, kao i za osiguravanje kvalitetnih medijskih sadržaja za djecu.

Cilj međunarodnog skupa, koji je vodila članica Vijeća za elektroničke medije Gordana Simonović, bio je prikupiti relevantna iskustva iz regije te donijeti preporuke kako na najbolji način odgovoriti na porast količine crtanih filmova s neprihvatljivim prizorima nasilja, poticanjem agresivnosti i djeci neprihvatljivim rječnikom, koji je ponekad dodatno pogoršan neprimjerenim prevođenjem.

Zajednički problem je nesklonost tv-nakladnika da ulože više sredstava i resursa u izbor kvalitetnih sadržaja za djecu te preplavljenost medijskog tržišta nasilnim sadržajima. Zajedničko iskustvo je i da zabrane ne daju najbolje rezultate, odnosno da regulatorne agencije često nemaju stvarnu moć sankcijama spriječiti prikazivanje nekvalitetnih sadržaja za djecu. Sudionici su zato naglasili važnost educiranja roditelja o tom problemu.

U raspravi je dr. Nada Zgrabljić Rotar s Hrvatskih studija istaknula problem nesrazmjera komunikacijskih prava djece i načina na koji mediji tretiraju djecu te je upozorila da je širenje medijskog nasilja prepoznato kao ozbiljan problem i u međunarodnoj zajednici. Član Vijeća za elektroničke medije Damir Hajduk upozorio je i na nasilje u videoigricama te naglasio važnost jačanja medijske pismenosti i roditeljske odgovornosti, a zamjenik predsjednika VEM-a Ernest Strika najavio je i buduće aktivnosti VEM-a u tom području.

U materijalu za ovaj skup sudionici su dobili primjerak Konvencije o pravima djeteta, objavljen u nakladi Ureda pravobraniteljice za djecu. Kao predstavnica Ureda skup je pratila Maja Flego.