Izbornik

Stručni skup u Osijeku “Možemo zajedno”

Stručni skup u Osijeku “Možemo zajedno”

Ruke4handsU Osijeku je 27. rujna 2010., u Domu za odgoj djece i mladeži Osijek, održan jedan u nizu stručnih skupova koje, pod zajedničkim nazivom “Možemo zajedno”, organizira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Uvodno izlaganje tom je prilikom održala savjetnica pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović.

Ministarstvo tim stručnim skupovima, na kojima se susreću predstavnici prekršajnih, kaznenih i građanskih sudova, centara za socijalnu skrb, odgojnih i odgojno-obrazovnih ustanova, policije i državnog odvjetništva, nastoji potaknuti učinkovitiju suradnju među različitim institucijama i tijelima, odnosno resorima koji se, svaki na svoj način, bave zaštitom djece i njihovih prava. Cilj je tih skupova unapređenje rada u domeni obiteljsko-pravne, prekršajne i kazneno-pravne zaštite.

U uvodnom izlaganju Gordana Filipović prezentirala je iskustva u radu Ureda pravobraniteljice za djecu i upozorila na uočene slabosti i propuste pojedinih sustava, ukazala je na moguće uzroke tih slabosti te naglasila kako se u organizaciji rada nadležnih institucija moraju provesti  neke promjene kako bi se ostvarilo njihovo koordinirano djelovanje i postigla bolja razina zaštite djece. Sudionici skupa suglasili su se da je radi unapređenja rada nužno sustavno povezivanje svih segmenata koji se bave zaštitom djece.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu skup su pratile i savjetnice Lidija Petrović i Sanja Vladović.