Izbornik

Stručni skup u Osijeku: “Pomoćnici u nastavi za srednje škole”

Stručni skup u Osijeku: “Pomoćnici u nastavi za srednje škole”

posebne potrebeNa Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, 16. prosinca 2015. održan je stručni skup za djelatnike srednjih škola o pravu na obrazovanje djece s teškoćama u razvoju “Pomoćnici u nastavi za srednje škole”. Skup je organiziran zbog uočenih teškoća i upita djelatnika primarno strukovnih škola o načinu angažiranja pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama. Poglede različitih institucija o praksi dodjele pomoćnika u nastavi na skupu je predstavilo više izlagača, među kojima i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović koja je održala predavanje “Pravo djeteta s teškoćama u razvoju na primjereno obrazovanje”.

Predstavnica Osječko-baranjske županije Dorotea Telarović govorila je o mogućnostima županije u osiguravanju asistenata djeci kojoj je to potrebno, Ksenija Romstein s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku predstavila je program osposobljavanja asistenata koji fakultet provodi drugu godinu za redom, Lidija Žaper s Ekonomske i upravne škole u Osijeku prikazala je trenutačno stanje i potrebe u školi, a Mira Anić iz udruge Zvono iz Belišća govorila je o ovome problemu iz perspektive civilnog sektora.

Na skupu je istaknuto kako je, zbog nedostatka pravne regulative, situacija na terenu još uvijek šarolika i neujednačena što otvara rizik od diskriminacije. Financiranje asistenata iz sredstava jedinica lokalne samouprave dodatno pojačava ovaj rizik, budući da one imaju različite financijske mogućnosti. Razlike postoje i s obzirom na vrstu odgojno-obrazovne institucije, tako da vrtići i srednje škole još uvijek imaju teškoća u dobivanju asistenta za svu djecu kojoj je to potrebno. Zaključeno je kako je zbog uređenja područja, nužno što prije donijeti Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima, koji je još uvijek u izradi.