Izbornik

Stručni skup u Osijeku: “Što za djecu znači Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava”

Stručni skup u Osijeku: “Što za djecu znači Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava”

Osijek_publikaU Osijeku je 14. veljače 2012. godine održan stručni skup “Što za djecu znači Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava” u organizaciji  Pravobraniteljice za djecu i Hrvatske odvjetničke komore. Uz pravobraniteljicu Milu Jelavić i Dubravka Marjanovića iz Hrvatske odvjetničke komore, na skupu su govorile profesorice s Pravnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Dubravka Hrabar i prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, doc. dr. sc. Branka Rešetar s Pravnog fakulteta u Osijeku, psihologinja SOS Dječjeg sela Ladimirevci Višnja Matić, odvjetnica Beti Korać Zuppa, sutkinja Općinskog suda u Osijeku Gordana Rotim i ravnateljica Zavoda za socijalnu skrb u Osječko-baranjskoj županiji Jelka Klobučar.

Na skupu je istaknuto da Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava, koja je na snazi  u Hrvatskoj od 1. kolovoza 2010., osnažuje pravo djeteta na sudjelovanje u postupcima u kojima se odlučuje o njegovim pravima (primjerice, tijekom brakorazvodnog postupka, odlučivanja o skrbništvu, posvojenju). To uključuje i pravo djeteta da mu se imenuje posebni zastupnik koji će štititi njegove interese u situaciji kad postoji sukob interesa s njegovim zakonskim zastupnicima. Implementacija te Konvencije od posebne je važnosti  u ostvarivanju prava djece, među ostalim i zato što omogućuje da se dijete zaštiti od manipulativnih postupaka roditelja ili skrbnika. Konvencija je postala dio unutarnjeg pravnog poretka u Hrvatskoj i nije potrebno čekati donošenje dodatnih provedbenih propisa da bi se počela primjenjivati. Na raspravi je također istaknuto kako suvremena stajališta o sudjelovanju djeteta u pravnim postupcima ističu da dijete nije predmet postupka, nego osoba sa svim pripadajućim pravima. Djeci treba pomoći u ostvarivanju njihovih prava te im omogućiti aktivno sudjelovanje u postupcima koji se na njih odnose, uz odgovarajuću stručnu podršku. Izuzetno je važno odrediti tko može biti zastupnik djece. Važno ja da to budu osobe iz redova stručnjaka koji razumiju proces djetetovog razvoja i koji su u stanju s djetetom uspostaviti odnos povjerenja. Za njihov rad svakako je potrebno osigurati i sredstva.

Stručni skup okupio je stotinjak sudionika, uglavnom stručnjake iz redova odvjetnika i socijalnih radnika, a bilo je i psihologa, sudaca i drugih stručnjaka čija je profesionalna zadaća osigurati zaštitu prava i interesa djece u praksi.