Izbornik

Stručni skup u Zagrebu o Europskoj konvenciji o ostvarivanju dječjih prava

Stručni skup u Zagrebu o Europskoj konvenciji o ostvarivanju dječjih prava

Zagreb_EU_konvenc

U organizaciji Pravobraniteljice za djecu, Hrvatske odvjetničke komora i Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež,  21. veljače 2012. održan je stručni skup “Što za djecu znači Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava”, koji je pratilo oko dvjesto sudionika, većinom odvjetnika.

 

Sudionike stručnog skupa su, uz predstavnike organizatora, Milu Jelavić, Lea Andreisa i Lanu Petö Kujundžić, pozdravile pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Jasna Ćurković Kelava i zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt. Svojim izlaganjima, radu stručnog skupa pridonijeli su istaknuti stručnjaci iz ovog područja zaštite dječjih prava: profesorice s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Dubravka Hrabar i prof dr. sc. Aleksandra Korać Graovac te Pravnog fakulteta Sveučilišta J. J Srossmayer u Osijeku doc.dr. Branka Rešetar, zamjenik ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba dr. Domagoj Štimac, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Marina Parać Garma, psihologinja iz Zavoda za socijalnu skrb u Zagrebačkoj županiji Područnog CZSS Dugo Selo Nada Petković te odvjetnica Beti Korać Zuppa.

Europska konvencija o ostvarivanju dječjih prava, koja je na snazi u Republici Hrvatskoj od 1. kolovoza 2010.godine, osnažuje pravo djeteta na sudjelovanje u postupcima u kojima se odlučuje o njegovim pravima, kao i pravo djeteta na imenovanje posebnog zastupnika te je njezina implementacija od posebne važnosti u ostvarivanju prava djece.

Na raspravi je istaknuta važnost implementacija Konvencije u ostvarivanju dječjih prava, među ostalim i zato što otvara prostor za bolju zaštitu djece od manipulativnih postupaka roditelja ili skrbnika. Iako bi donošenje provedbenih propisa stručnjacima u praksi olakšalo implementaciju Konvencije, ona je postala dio unutarnjeg pravnog poretka u Hrvatskoj i nije potrebno čekati donošenje dodatnih provedbenih propisa da bi se počela primjenjivati, rečeno je na skupu. Na raspravi je također istaknuto kako suvremena stajališta o sudjelovanju djeteta u pravnim postupcima ističu da dijete nije predmet postupka, nego osoba sa svim pripadajućim pravima.

Djeci treba pomoći u ostvarivanju njihovih prava te im omogućiti aktivno sudjelovanje u postupcima koji se na njih odnose, uz odgovarajuću stručnu podršku. Izuzetno je važno odrediti tko može biti zastupnik djece. Važno ja da to budu osobe iz redova stručnjaka koji razumiju proces djetetovog razvoja i koji su u stanju s djetetom uspostaviti odnos povjerenja, za što je potrebna njihova dodatna multidisciplinarna edukacija, a za njihov rad je svakako potrebno osigurati i sredstva.

I na ovom stručnom skupu istaknuta je potreba osnivanja specijaliziranih odjela na sudu koji bi radili na poslovima vezanim za obiteljsko-pravnu problematiku. Također je istaknuta potreba jasnije razrade obaveza i uloge posebnog zastupnika u odnosu na očekivanja i zahtjeve djeteta i u pogledu zaštite dobrobiti djeteta kog zastupa.

Stručni skup okupio je stručnjake iz redova odvjetnika, socijalnih radnika, psihologa, sudaca i drugih stručnjaka, čija je profesionalna zadaća osigurati zaštitu prava i interesa djece u praksi. Pozivu na sudjelovanje odazvali su se i predstavnici udruga.

U privicima ove vijesti pogledajte prezentacije izlaganja sa stručnog skupa.