Izbornik

Studenti prava posjetili riječki ured pravobraniteljice

Studenti prava posjetili riječki ured pravobraniteljice

Riječki ured pravobraniteljice za djecu 13. prosinca 2018. posjetili su studenti završne, pete godine integriranog diplomskog i preddiplomskog sveučilišnog studija na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, u sklopu izbornog kolegija “Maloljetničko kazneno pravo”, zajedno sa svojom profesoricom doc. dr. sc. Dalidom Rittossa s Katedre za kazneno pravo.

U sklopu tog kolegija studenti imaju mogućnost upoznati se s posebnostima i institutima maloljetničkog kaznenoga prava u odnosu na “redovito” kazneno pravo koje se primjenjuje na punoljetne počinitelje kaznenih djela. Tijekom kolegija posebno se obrađuju i teme vezane uz mlađe punoljetne počinitelje i kaznenopravnu zaštitu djece. Kako bi studenti  osim teorijskog, dobili i praktično znanje, za njih je organiziran susret s pravobraniteljicom u njezinom riječkom uredu.

Tom prilikom pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević upoznala je kolege s radom svojega Ureda i, posebice, s predmetima u kojima su se osobe mlađe od 18 godina našle u ulozi počinitelja ili žrtve. Zbog velike zainteresiranosti studenata pravobraniteljica je s njima razgovarala i o brojnim drugim temama, primjerice, o zaštiti i promociji prava djece u medijima, o ovršnim postupcima u kojima sudjeluju djeca te o zaštiti djece od svih oblika nasilja.

Savjetnice pravobraniteljice za djecu Ana Albrecht Čekada i Danijela Žagar upoznale su ih i sa specifičnostima rada područnih ureda koji, uz središnji Ured u Zagrebu, djeluju u Splitu, Osijeku i Rijeci.