Izbornik

Studijski posjet izaslanstva Sjeverne Makedonije Gradu Zagrebu

Studijski posjet izaslanstva Sjeverne Makedonije Gradu Zagrebu

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Dom zdravlja Zagreb – Istok, Centar za zdravlje mladih, ugostili su 22. prosinca 2022. izaslanstvo Republike Sjeverne Makedonije. Cilj studijskog posjeta bio je upoznavanje s aktivnostima Grada Zagreba u području brige o mentalnom zdravlju djece i mladih, s naglaskom na Centar za zdravlje mladih kao primjer dobre prakse koje žele implementirati u Skopju.

U izaslanstvu su uz ministricu rada i socijalne politike Republike Sjeverne Makedonije, Jovanu Trenchevsku sa suradnicima bili i predstavnici akademske zajednice dekan Filozofskog fakulteta u Skopju Ratko Duev, sa zamjenicom Natašom Stanojkovskom, Sofia Georgieva iz Instituta za socijalni rad i socijalnu politiku te Vanja Lazaradis iz organizacije IOM Sjeverna Makedonija.

Tom prigodom je u Gradskoj skupštini Grada Zagreba održan radni sastanak pod naslovom “Zajedno u zaštiti mentalnog zdravlja djece i mladih: prikaz suradnje u gradu Zagrebu“. Na radnom sastanku su, uz izaslanstvo Republike Sjeverne Makedonije, bili zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom dr. sc. Mirela Šentija Knežević, voditeljica Centra za zdravlje mladih Ella Selak Bagarić, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče dr. sc. Petrana Brečić, ravnatelj Klinike za psihijatriju Sveti Ivan dr. sc. Vladimir Grošić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, dr. sc. Branko Kolarić, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, ravnateljica Centra za pružanje usluga u zajednici “Savjetovalište Luka Ritz” Ivana Jolić, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, predstavnici mladih i drugi.

Pravobraniteljica za djecu Pirnat Dragičević tom je prilikom istaknula je kako je iznimno važno više se posvetiti mentalnom zdravlju djece jer istraživanja pokazuju kako su pandemija i okolnosti u protekle dvije godine ostavile trag na pojedinoj djeci kojoj je potrebna pomoć i podrška. Posebno je naglasila kako je svako djetetovo nasilje određeni poziv upomoć, vršnjačko i nasilje putem interneta označila je jednim od najvećih problema djece u društvu.

Voditeljica Centra za zdravlje mladih klinička psihologinja Ella Selak Bagarić poredstavila je aktivnosti koje se provode u Centru za zdravlje mladih, lociranom u Heinzelovoj 62a, te najavila kako će makedonsko izaslanstvo posjetiti Centar za zdravlje mladih, Polikliniku za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, te Savjetovalište “Luka Ritz”.

Povodom studijske posjete izaslanstva Republike Sjeverne Makedonije organiziran je i svečani prijem izaslanstva Republike Sjeverne Makedonije u Palači Dverce, a tom su prilikom goste pozdravili predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović te izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Lora Vidović koja je tom prilikom izjavila da je Centar za zdravlje mladih, osnovan početkom 2022., u prvih 10 mjeseci ostvario 3831 uslugu za 984 djece, mladih i roditelja. ​(Izvor i foto: www.zagreb.hr)