Izbornik

Studijski posjet pučkog pravobranitelja Republike Tadžikistan

Studijski posjet pučkog pravobranitelja Republike Tadžikistan

Pučki pravobranitelj Republike Tadžikistan Umed Bobozoda i njegovi suradnici, posjetili su 9. svibnja 2023. Ured pravobraniteljice za djecu u okviru studijskog posjeta Ureda pučkog pravobranitelja Republike Tadžikistan Republici Hrvatskoj. Studijski posjet organizirala je Kuća ljudskih prava u suradnji s International Center for Not-For-Profit Law – ICNL radi razmjene iskustava i dobre prakse u zaštiti ljudskih prava i suzbijanju diskriminacije.

Delegacija Republike Tadžikistan imala je dvanaest članova/ica koje je predvodio gospodin Umed Bobozoda, pučki pravobranitelj Republike Tadžikistan. Uz njega, posjetu su prisustvovali članovi Ureda pravobranitelja, predstavnik Ureda predsjednika Republike Tadžikistan, predstavnici International Center for Not-For-Profit Law (ICNL-a), predstavnice Public Foundation „Notabene“, te predstavnica Public Organizaction „World of Law“ i organizacije civilnog društva „Association of Parents of Children with Disabilities“.

Na sastanku je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, zajedno sa svojim savjetnicama, upoznala delegaciju s organizacijom, ovlastima i načinom rada Ureda pravobraniteljice za djecu u praćenju, promicanju i zaštiti prava djece, postupanjem po pritužbama i njihovim najčešćim sadržajem, s načinima suradnje s drugim tijelima javne vlasti, te stanjem prava djece i provođenjem Konvencije o pravima djeteta u Republici Hrvatskoj. Poseban naglasak bio je na upoznavanju članova delegacije s načinima promocije dječje participacije, odnosno sudjelovanja djece u donošenju odluka od njihova interesa te s organizacijom i aktivnošću  Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS).