Izbornik

Sućut i podrška pravobraniteljice za djecu povodom tragičnog događaja u Beogradu

S tugom i zabrinutošću pratimo događaje koji su zadesili roditelje i građane Srbije, u kojem je smrtno stradalo više djece i jedna odrasla osoba. Duboko suosjećamo s boli obitelji  djece i zaštitara u školi i izražavamo svoju najdublju sućut. Također izražavamo nadu u oporavak djece i nastavnice koji su pretrpjeli teške ozljede te drugih svjedoka događaja.

Svaka zajednica je teško pogođena kada doživi smrt svoje djece kao najveće vrijednosti društva. Izražavamo iskreno žaljenje i podršku svim građanima Srbije koji su svi teško pogođeni ovom tragedijom.

Ovaj strašni događaj u neposrednom susjedstvu odjeknuo je i u našoj zemlji. Izražavamo duboku zabrinutost, jer su ovakve tragedije u današnje vrijeme moguće u svim zajednicama koje su, više nego ikada u povijesti, snažno povezane sličnim globalnim vrijednostima i trendovima. Stoga nam ovaj događaj svima treba biti upozorenje da moramo odlučnije pristupiti prevenciji i skrbi za svu djecu na svim razinama, posebno u području očuvanja i zaštite njihovog mentalnog zdravlja. Odgoj djece nije samo posao obitelj, a svako ponašanje šire zajednice i sve njezine aktivnosti, više nego ikada imaju snažan utjecaj na djecu. Stoga odrasli u svakom trenutku moraju biti svjesni posljedica koje njihovo ponašanje ostavlja po djecu koja ih gledaju i slušaju te upijaju njihove izjave, stavove i vrijednosti. Jer za ovakve tragične događaje koje počine djeca, odgovorni smo i mi kao odrasle osobe koje svojim postupcima pridonosimo njihovom odgoju i formiranju. Odgovorni smo i u odnosu na oružje i njegovu upotrebu u medijskim sadržajima, ali i u stvarnom životu.

Koristimo priliku i da medije u našoj zemlji upozorimo na pažljivo dijeljenje sadržaja i zaštitu privatnosti sve djece, a građane upozoravamo i molimo da se suzdrže od neprimjerenih komentara, savjeta i zaključaka o događaju. Roditelje i druge djeci važne odrasle osobe  potičemo da razgovaraju sa svojom djecom koju je zasigurno uznemirio ovaj duboko traumatski događaj, da im dopuste da izraze svoje strahove i zabrinutost te da u slučaju potrebe potraže i pomoć stručnjaka.