Izbornik

Sudjelovanje na Konferenciji Ženske sobe „Što možemo bolje-prevencija seksualnog nasilja nad djecom“ , 29. lipnja 2023., Zagreb, Hotel Dubrovnik

Na poziv Ženske sobe, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević sudjelovala je na Konferenciji s međunarodnim sudjelovanjem „Što možemo bolje-prevencija seksualnog nasilja nad djecom“ koja se održana 29. lipnja 2023. u Zagrebu.

Konferencija je bila sastavni dio projekta „Seksualno nasilje-edukacijski preventivni program 2- Junior“ koji provodi Ženska soba u partnerstvu s Uredom pravobraniteljice za djecu, Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Udrugom sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, sedam hrvatskih osnovnih škola te  dva međunarodna partnera – Rape Crisis Network Ireland i Change Attitude iz Švedske.

Helenca Pirnat Dragičević je održala izlaganje pod nazivom „Zaštita djece od seksualnog nasilja- gdje smo i kako dalje“ u kojemu je naglasila kako se ne može govoriti o dobroj prevenciji ukoliko ne postoji odgovarajuća reakcija sustava na seksualno zlostavljanje djeteta. Pravobraniteljica je naglasila važnost educiranja sudaca, mijenjanja i ujednačavanja sudske prakse, ubrzavanja pravosudnih postupaka, nadzora počinitelja, promjena u nastupu rehabilitacije počinitelja seksualnih delikata, stvaranje sigurnog okruženja za djecu, te važnost donošenja posebnog Zakona o zaštiti djece od nasilja kojim bi se trebala propisati cjelovita zaštita djece od seksualnog nasilja u svim segmentima organiziranih aktivnosti za djecu koje sada nisu regulirane propisima te na univerzalan način propisati zapreke za rad s djecom, ali i sankcije za one koji su odgovorni za zaštitu djece, a to ne čine.

Na Konferenciji su sudjelovali stručnjaci i predstavnici institucija i organizacija civilnog društva iz Hrvatske i inozemstva koji aktivno rade na području prevencije seksualnog nasilja nad i među djecom i mladima. Na Konferenciji se raspravljalo o mnogim temama, poput rasprostranjenosti seksualnog nasilja nad djecom i mladima (uz navođenje podataka dobivenih tijekom provedbe SNEP 2-Junior programa te podataka MUP-a o kaznenim djelima spolnog zlostavljanja i iskorištavanja u Republici Hrvatskoj), važnosti prevencije seksualnog nasilja, ulozi Agencije za odgoj i obrazovanje na području prevencije seksualnog nasilja, predstavljanja SNEP 2-Junior programa te evaluacije učinaka i iskustva provedbe SNEP 1 i SNEP 2 programa.