Izbornik

Suradnja s Osnovnom školom “Nikola Tesla” u Rijeci

Suradnja s Osnovnom školom “Nikola Tesla” u Rijeci

Međunarodni dan prava djeteta pravobraniteljica za djecu ove je godine obilježila i susretom s učenicima Osnovne škole “Nikola Tesla” u Rijeci, koji je zbog epidemioloških mjera održan online, putem aplikacije Zoom, 19. studenoga 2020. Nekoliko učenica tom je prilikom podijelilo s pravobraniteljicom Helencom Pirnat Dragičević svoja razmišljanja o pravima djece i svoja iskustva u radu vijeća učenika te općenito o dječjem sudjelovanju ili participaciji, a ona je njih izvijestila o svojem radu i pozvala ih na suradnju u promicanju dječjih prava.

Ova je aktivnost školi i učenicima ujedno bio važan dio aktivnosti u sklopu Projektnog tjedna „Ljubav, tolerancija i sloboda – jače od pandemije“, održanog od 19. do 27. studenoga 2020. Taj je tjedan bio bogat  aktivnostima koje je škola realizirala u suradnji s Odjelom prevencije Policijske uprave primorsko-goranske, Uredom pravobraniteljice za djecu. Sve aktivnosti odvijale su se u skladu s epidemiološkim mjerama, a u njih su se uključili svi razredni odjeli s ciljem promicanja pozitivnih vrijednosti, tolerancije te dječjih i ljudskih prava. Raznovrsnim aktivnostima obilježene su važne obljetnice u mjesecu studenom: Međunarodni dan prava djeteta, Međunarodni dan tolerancije, Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ove su godine posebnu pozornost posvetili 25. studenom – Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama. Toga dana je znatni dio aktivnosti realiziran na javnom prostoru ispred zgrade škole, gdje su na Trgu Ivana Klobučarića predstavljeni likovni i literarni radovi učenika škole. Učenici su sudjelovali i u izradi likovnih radova na otvorenom te kreirali poruke o temama tolerancije, ljubavi i slobode.

Školi se u tom obilježavanju priključila i Policijska uprava primorsko-goranska te Ured pravobraniteljice za djecu u Rijeci. Na svojim su info-punktovima predstavnica Policijske uprave primorsko-goranske policijska službenica Ingrid Mavrić i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar, učenicima podijelile edukativne materijale. Ova su događanja bila popraćena u medijima koji su izvijestili o ovim obljetnicama i važnosti promocije dječjih i ljudskih prava, naročito prava na zaštitu od svih oblika nasilja, uz likovne i literarne izričaje učenika OŠ “Nikola Tesla”. Više o ovom prigodnom događanju pročitajte ovdje. (Foto: https://primorsko-goranska-policija.gov.hr/)