Izbornik

Suradnja s učenicima Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu

Suradnja s učenicima Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu

spu-ucenicip1080842Učenici grafičkog odjela Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu i njihovi profesori posjetili su Ured pravobraniteljice za djecu kako bi se dogovorili o suradnji na izradi letka i drugog promotivnog materijala za obilježavanje Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece – 19. studenoga. Mila Jelavić pozvala je učenike da aktivno sudjeluju u oblikovanju vizualnih i verbalnih poruka koje će biti privlačne mladima.

Ured pravobraniteljice za djecu uključio se 2007. u međunarodnu kampanju protiv zlostavljanja djece, koju je prije osam godina u suradnji s Ujedinjenim narodima pokrenuo WWSF – Women’s World Summit Foundation. Cilj kampanje je upozoriti na razmjere i brojne oblike zlostavljanja, istaknuti odgovornost država, institucija i svih odraslih za djelotvornu zaštitu djece te razvijati kulturu prevencije svih oblika nasilja, a dosad su se u nju uključile 922 organizacije iz 135 zemalja svijeta. Ured pravobraniteljice za djecu pokrenuo je u vezi s time niz aktivnosti, koje su naišle na dobar odjek u javnosti. U javnim nastupima te medijskim i stručnim napisima, pravobraniteljica i njezini suradnici promovirali su 19. studenoga kao Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece te, među ostalim, postigli da Vlada RH obilježavanje tog dana uvrsti u Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji od 2008. do 2010. godine.

Međunarodni žiri WWSF-a ocijenio je iznimno uspješnim taj angažman te je Uredu pravobraniteljice za djecu u 2008. godini dodijelio prvu nagradu. Novčanu nagradu u iznosu od 3000 dolara Ured je odlučio donirati Školi primijenjene umjetnosti i dizajna kako bi potaknuo i afirmirao sudjelovanje učenika u promoviranju prevencije nasilja.

Budući da Ured pravobraniteljice za djecu želi povećati utjecaj djece na rješavanje pitanja koja ih se tiču, u mnoge svoje aktivnosti nastoji uključiti djecu i mlade. Na tom tragu je i poziv na suradnju upućen učenicima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna oko zajedničkog projekta izrade poticajnih promotivnih materijala za mlade.

Ravnateljica škole Maja Krstić Lukač zahvalila je pravobraniteljici na darovanoj nagradi i na povjerenju, a profesori Vlasta Pirnat, Damir Brčić i Nino Poljan izrazili su spremnost da pomognu u ostvarivanju projekta.

Dogovoreno je da će učenici tijekom svibnja i lipnja kreirati različite radove s porukama o prevenciji zlostavljanja,  među kojima će se odabrati rješenja za letak ili plakat. Budući da se očekuje da će tema potaknuti kreativnost učenika, u planu je i javno predstavljanje njihovih radova na izložbi u povodu Svjetskiog dana prevencije zlostavljanja djece 19. studenoga 2009. godine. Učenički radovi trebali bi se potom naći i na web stranici Ureda pravobraniteljice za djecu www.dijete.hr