Izbornik

Susret dječjih foruma sa saborskim zastupnicima

Susret dječjih foruma sa saborskim zastupnicima

Djecji forumi3 malaU Hrvatskome saboru 18. svibnja 2016. glavni izvjestitelji o potrebama i brigama djece u Hrvatskoj bila su djeca sama. Ukupno 28 djevojčica i dječaka iz 14 dječjih foruma iz raznih krajeva Hrvatske sudjelovali su sa svojim voditeljima iz društava „Naša djeca“ na 11. susretu dječjih foruma sa saborskim zastupnicima. Njihov domaćin bio je predsjednik saborskog Odbora za obitelj mlade i sport Ivan Vrdoljak, pokrovitelj susreta bio je predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner, a u toj prigodi pridružila im se i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.
Predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske prenijela je saborskim zastupnicima pozdrave uime sve djece iz dječjih foruma koji djeluju u 70-tak gradova i općina i koji su se u proteklih dvadeset godina razvili u jedan od vrijednih načina osnaživanja djece za aktivno sudjelovanje u društvu. Djeca u dječjim forumima raspravljaju o pitanjima koja su važna za svu djecu u njihovom mjestu i školi te su tako izabrala teme i probleme o kojima žele izvijestiti zastupnike Hrvatskoga sabora.
A onda su se za govornicom počeli nizati mali govornici: iz Banove Jaruge, Kutine, Nove Gradiške, Slatine, Virja, Preloga, Ivanca, Zaboka, Ogulina, Ravne Gore, Lovrana, Opatije i Dubrovnika, koji su opisali kako žive djeca u njihovom kraju, što ih muči, što bi se moglo riješiti i kako bi se to moglo učiniti. Mnogi od njih i sami su se primili posla pa su istraživali pojedine probleme, anketirali djecu i odrasle, posjećivali razne ustanove u svome mjestu, raspitivali se i kod gradonačelnika kako bi se mogli poboljšati uvjeti za djecu, ali i za odrasle, te su i sami dali mnoge korisne prijedloge.
Djecji forumi5Mnogi zastupnici bili su dirnuti dječjim iskrenim iskazima. Doznali su tako da bi mali Fran i Juraj iz Nove Gradiške voljeli kad bi u njihovom gradu postojalo kino i teniski tereni, a i bazen da djeca imaju gdje naučiti plivati, da su Doroteja i Filip iz Slatine zabrinuti što u svome gradu imaju sužen izbor srednjih škola, Ana i Pavao iz Virja zabrinuti su zbog toga što je sve manje djece njihovom mjestu i što se sve više ljudi odande iseljava, a na slične probleme upozorila su i druga djeca. Osobito je dirljiv bio trenutak u kojem su mala Lorena i Fran iz Kutine upozorili da sve više njihovih prijatelja s roditeljima odlazi zauvijek iz Hrvatske, prikazali su objektivne razloge koji su ih na to prisilili te su istaknuli da znaju i koliko takve promjene i rastanci od prijatelja i bližnjih pogađaju i djecu. Lucija i Branimir iz Banove Jaruge jasno su poručili političarima uime svojih vršnjaka: Omogućite našim roditeljima da se zaposle ili da žive od poljoprivrede, pomozite djeci da odaberu škole koje će ih pripremiti za zanimanja s kojima će se moći zaposliti u Hrvatskoj! Mnogi mali ‘forumaši’ poručili su u Hrvatskome saboru da se napokon mora stati na kraj nezaposlenosti.
Djeca iz Dubrovnika upozorila su na slabu prometnu povezanost njihovog grada s drugim gradovima zbog čega im je jako teško putovati na susrete s vršnjacima iz drugih krajeva Hrvatske. Djeca iz Ravne Gore istraživala su problem vršnjačkoga nasilja te su odlučila potaknuti odrasle da se više pozabave njime, u Prelogu su istraživala kako poboljšati odnose između djece i odraslih, a djeca iz Zaboka odlučila su istražiti kako se mobitel može koristiti u edukativne svrhe i uz poštovanje pravila ponašanja.
U Ogulinu su se članovi Dječjeg foruma usmjerili na poticanje čitanja od rane dobi, u Opatiji su izradili mapu dječjih igrališta te potiču i djecu i roditelje da ih koriste, a gradske vlasti da se savjetuju s djecom kad planiraju i opremaju mjesta za dječju igru, a u Lovranu su članovi Dječjeg foruma osobito aktivni u međunarodnoj suradnji s udrugama koje okupljaju djecu iz cijele Europe.
Djecji forumi11

Nitko nije ostao ravnodušan na ove savjete i poruke. Podržao ih je i zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić i drugi zastupnici. Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić istaknula je kako je iznimno važno da su djeca u Hrvatskome saboru i vlastitim riječima i iskustvima još jednom ukazala na nejednakost u pristupu pojedinim dječjim pravima, koja osobito pogađa djecu u manjim i mjestima udaljenim od gradskih središta, te su tako pružila jasniju sliku o stanju dječjih prava u nas.
Predsjednik Odbora Ivan Vrdoljak obećao je stoga da će predložiti da se već sljedeći susret s dječjim forumima u 2017. godini organizira u velikoj dvorani Hrvatskoga sabora, kako bi svi zastupnici imali priliku poslušati što im djeca imaju reći.