Izbornik

Susret s Delegacijom EU

Susret s Delegacijom EU

Akdag

Predstavnici Delegacije Europske Unije u Republici Hrvatskoj Erol Akdag i Snežana Đokić Marković, sastali su se 13. travnja  2011. s pravobraniteljicom za djecu Milom Jelavić u njezinom Uredu, interesirajući se za aktivnosti Ureda te za aktualno stanje i eventualno ostvaren napredak u zaštiti prava djece u Hrvatskoj.

U sklopu priprema Izvješća o napretku (Progress Report) za Republiku Hrvatsku, u kojem se dio odnosi i na ostvarivanje ljudskih prava pa tako i prava djece, predstavnici Delegacije EU redovito konzultiraju i pravobraniteljicu za djecu o svim važnim pitanjima iz tog područja. Pritom ih najviše zanima položaj pravobranitelja za djecu u odnosu na tijela vlasti, njegova nezavisnost i ovlasti, dostatnost sredstava za rad, a također i vidljivost i utjecaj ove institucije u društvu.

Ove godine naročito ih je zanimalo kako se državne institucije odnose prema preporukama pravobraniteljice za djecu te kako pravobraniteljica ocjenjuje funkcioniranje pojedinih sustava zaštite ljudskih prava, primjenu pojedinih zakonskih propisa, ostvarivanje  besplatne pravne pomoći i drugo. Dojmio ih se i novi prostor za rad Ureda, koji za razliku od prijašnjeg pruža znatno bolje uvjete za rad i s odraslima i s djecom.

Uz pravobraniteljicu Milu Jelavić, sastanku su nazočile savjetnice Tanja Opačak i Maja Flego.