Izbornik

Susret s predstavnicima Delegacije EU

Susret s predstavnicima Delegacije EU

EUAgdagPredstavnici Delegacije Europske Unije u Republici Hrvatskoj Erol Akdag i njegova suradnica Suzana Vuković, sastali su se 24. svibnja 2010. s pravobraniteljicom za djecu Milom Jelavić u njezinom Uredu, interesirajući se za aktivnosti Ureda i aktualno stanje u zaštiti prava djece u Hrvatskoj.

Delegacija EU svake godine u studenome objavljuje Izvješće o napretku (Progress Report) za Republiku Hrvatsku, u kojem se dio, među ostalim, odnosi i na ostvarivanje ljudskih prava pa tako i prava djece, stoga redovito konzultiraju i pravobraniteljicu za djecu o svim važnim pitanjima iz tog područja. Posebno ih zanima položaj pravobranitelja za djecu u odnosu na tijela vlasti, njegova nezavisnost i ovlasti, a također i vidljivost i utjecaj ove institucije u društvu.

Pri ovogodišnjem susretu predstavnik Delegacije EU Erol Akdag pokazao je usto i veliko zanimanje za niz konkretnih pitanja, od zaštite prava i interesa djece s teškoćama u razvoju, obrazovanja romske djece, organiziranje zdravstvenog, odnosno spolnog odgoja u školi i druga, istaknuvši da je s velikim zanimanjem pratio novinske članke u kojima su prikazani pojedini dijelovi Izvješća o radu pravobraniteljice za djecu u 2009. godini.