Izbornik

Susret s predstavnicima Svjetske banke u Hrvatskoj

Susret s predstavnicima Svjetske banke u Hrvatskoj

sastanaksvjetska bankaNa prijedlog Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj, u Uredu pravobraniteljice za djecu 28. siječnja 2014. održan je sastanak s predstavnicima Svjetske banke Ivanom Drabekom, Penny Williams i Adrianom Guthom. Uz pravobraniteljicu Milu Jelavić na sastanku je sudjelovala i njezina savjetnica Lidija Petrović. Tema sastanka bila je zaštita djece u ustanovama socijalne skrbi, odnosno proces i mogućnosti deinstitucionalizacije kao postavljenoga cilja.

 

Predstavnike Svjetske banke zanimalo je koje su ovlasti i mogućnosti djelovanja pravobraniteljice za djecu u zaštiti smještene djece. Pitali su što Ured poduzima ako mu se djeca ili njihovi roditelji obrate za pomoć, kakva je procedura ako je u rješavanje problematike uključen i centar za socijalnu skrb, odnosno ako su se stranke obratile i centru i pravobraniteljici, tko u takvim situacijama postupa i kojim redoslijedom.

Bilo je riječi o tome na koji način se djeca obraćaju pravobraniteljici i imaju li sva djeca mogućnost obratiti joj se putem interneta. Kakva je uloga profesionalaca kad saznaju za kršenje nekog djetetovog prava, jesu li dužni prijaviti policiji ili državnom odvjetništvu, koliko traju postupci kad pravobraniteljica podnese prijavu državnom odvjetništvu i dobiva li Ured redovito odgovore o tome što se s prijavom dogodilo.

Razgovaralo se i o posjetima djeci u ustanovama gdje su smještena te o kontaktima pravobraniteljice i njezinih savjetnika s djecom u školama ili na drugim mjestima gdje borave ili žive. Također, zanimale su ih mogućnosti pravobraniteljice u  davanju zakonodavnih inicijativa, prihvaćanje njezinih prijedloga i slično. Obaviješteni su i o načinu rada Ureda, ovlastima i mogućnostima u ostvarivanju i zaštiti prava djece te o suradnji s institucijama.