Izbornik

Susret sa slovenskom pravobraniteljicom za ljudska prava

Susret sa slovenskom pravobraniteljicom za ljudska prava

 

SlovenijaPravobraniteljica za ljudska prava Republike Slovenije, dr. Zdenka Čebašek-Travnik i njezin zamjenik Tone Dolčič posjetili su 7. srpnja 2011. Ured pravobraniteljice za djecu. Tom su prilikom s pravobraniteljicom Milom Jelavić te njezinom zamjenicom Ester Radmilo i savjetnicama Lidijom Petrović i Davorkom Osmak Franjić, razmijenili informacije o načinu i organizaciji rada u oba ureda na u zaštiti prava djece.

Razgovaralo se i o iskustvima oba ureda u pogledu reakcija nadležnih institucija na preporuke pravobraniteljica. Gosti iz Slovenije upoznati su s načinom na koji Pravobraniteljica za djecu u Hrvatskoj sudjeluje u izradi propisa i daje poticaje za njihovo donošenje i izmjenu. Predstavljena im je i praksa obilazaka institucija u koje su djeca smještena, s posebnim naglaskom na kontakt i komunikaciju s djecom prilikom tih obilazaka. Razgovaralo se o Konačnom prijedlogu novog Zakona o udomiteljstvu u Hrvatsko i o dosadašnjoj praksi smještaja djece u udomiteljske obitelji te o načinu na koji je udomiteljstvo djece regulirano u Sloveniji. Gostima je predstavljen način rada i funkcioniranje Mreže mladih savjetnika (MMS) Pravobraniteljice za djecu, koja sada ima 25 članova. Istaknuto je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom i iskustvom komunikacije s mladim savjetnicima koji svojim stavovima pridonose našem boljem razumijevanju i jasnijem uvidu u potrebe, interese i probleme djece i mladih u pogledu zaštite njihovih prava, pri čemu je djeci pružena mogućnost sudjelovanja i rada na promjenama u njima važnim područjima života.

U razgovoru su dotaknuti i problemi vezani za povrede prava djece izložene različitim oblicima nasilja te povrede prava u drugim segmentima njihovog života, kao što su pravo na obrazovanje, zdravstvena prava, socijalna prava i sl.

S ciljem nastavka suradnje i daljnje razmjene iskustava, dogovoren je sljedeći sastanak u Republici Sloveniji.