Izbornik

Susret sa studenticama Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Susret sa studenticama Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar, na poziv docentice dr. sc. Lucije Jančec, u utorak 21. svibnja 2024. sudjelovala je sa studentima na nastavi prve godine prijediplomskog sveučilišnog studija Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, na kolegiju Pedagogija ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu upoznala je studentice s ovlastima i načinu rada Ureda pravobraniteljice za djecu, pritužbama po kojima Ured postupa, zakonodavnim aktivnostima i obilascima institucija, a posebno o problemima u ostvarenju dječjih prava i postupanja Ureda u izgradnji cjelovitog sustava zaštite djece. Predstavila im je i Mrežu mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu i Forum mladih 16 +, s kojima Ured surađuje u svojim aktivnostima za djecu.

Također im je predstavila neke od aktivnosti i djelovanja regionalog ureda, s fokusom na predškolski odgoj i obrazovanje, naročito izazove vezane za njegovu dostupnost, sigurnosne, prostorne i organizacijske uvjete, kadrovske uvjete te programe i sadržaje.

U svojem se izlaganju osvrnula i na moguće primjere ranjivih skupina djece u predškolskoj ustanovi, primjerice povodom prestanka obiteljske zajednice roditelja, nasilja u obitelji, sigurnosti djece u prometu, djece čiji su roditelji u zatvoru i drugo.

Savjetnica je ovom prilikom pozvala studentice na suradnju u aktivnostima u promociji dječjih prava tijekom studija, ali i tijekom njihove buduće prakse u radu u predškolskim ustanovama ili na drugim mjestima.