Izbornik

Susreti s učenicima Katoličke osnovne škole Josip Pavlišić u Rijeci

Susreti s učenicima Katoličke osnovne škole Josip Pavlišić u Rijeci

Na poziv Katoličke osnovne škole Josip Pavlišić u Rijeci, savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar posjetila je školu 7. listopada 2021., te se pridružila njihovom obilježavanju Dječjeg tjedna, uključivši se u različite aktivnosti usmjerene promicanju dječjih prava.

Sudjelujući u prigodnom odgojno-obrazovnom programu savjetnica je, posebno za svaku od šest skupina učenika predmetne nastave od 5. do 7. razreda, predstavila rad pravobraniteljice za djecu, njezine Mreže mladih savjetnika ili MMS-a te Ureda pravobraniteljice i njezinoga multidisciplinarnog stručnog tima. Također je djeci predstavila dječja prava, te ih upoznala s Konvencijom o pravima djeteta i njezinim načelima. Učenici su pokazali veliko zanimanje za tu temu  i aktivno su raspravljali o dječjim pravima, naročito o pitanjima dječjeg rada, raspolaganja novčanim sredstvima djece, pravima djece u sukobu sa zakonom i djece čiji su roditelji u zatvoru, kao i skrbi o drugim ranjivim skupinama djece.

Učenici ove škole su tijekom Dječjeg tjedna sudjelovali u brojnim školskim aktivnostima koje su organizirane s ciljem upoznavanja djece s njihovim pravima. Više o tome na stranici škole: https://kat-os-jpavlisic.hr/djecji-tjedan-2/.

Katoličku osnovnu školu Josip Pavlišić u Rijeci osnovala je Riječka andbiskupija 2015. godine, a polazi je 278 učenika od 1. do 7. razreda, u 15 razrednih odjela. U razgovoru s ravnateljicom škole Jasnom Buketom i psihologinjom Danijelom Perić Kosović, savjetnica pravobraniteljice za djecu detaljnije se upoznala s načinom rada i specifičnostima ove odgojno-obrazovne ustanove. (Foto: https://kat-os-jpavlisic.hr/)