Izbornik

Svečano otvaranje projekta IPA 2009.

Svečano otvaranje  projekta IPA 2009.

 

IPAU Ravnateljstvu policije u Zagrebu 21. rujna 2011. održano je svečano otvaranje projekta “IPA 2009. – Jačanje kapaciteta u području suzbijanja seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece i pružanja pomoći ranjivim žrtvama kriminaliteta”. Nositelji projekta, vrijednog 800 tisuća eura, su Northern Ireland Co-operation Overseas, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske i policijska služba Sjeverne Irske, a njegovo predviđeno trajanje je godinu i pol. Cilj je povećati sposobnost pravosudnih tijela u suzbijanju seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece te u pružanju pomoći ranjivim žrtvama.

 Očekivani rezultati projekta su:

– Razvoj međusektorskih protokola za kaznena djela seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djece i standardnih operativnih postupaka za policijske službenike i državne odvjetnike u istraživanju ovih kaznenih djela.

–  Povećanje razine znanja i vještina policijskih službenika, državnih odvjetnika, sudaca i stručnjaka iz područja zdravstvene i socijalne skrbi u prepoznavanju, prijavi i istraživanju seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja djece te pružanju pomoći ranjivim žrtvama kriminaliteta.

–  Uspostava specijalizirane Internet stranice, usmjerene prema djeci koja su žrtve te prema djeci koja su izložena riziku da postanu žrtve, s ciljem pružanja informacija i poticanja prijave tih kaznenih dijela.

Svečanosti su nazočile pravobraniteljica za djecu MIla Jelavić i njezina savjetnica Gordana Filipović. Ured pravobraniteljice za djecu podržava ovaj projekt i aktivno sudjeluje u njemu kroz različite aktivnosti.

Više o svečanosti otvaranja projekta IPA 2009. na stranici MUP-a. (Foto: www.mup.hr)