Izbornik

Svečano obilježen dan Hrvatskoga sabora

Jandrokovic Dan Sabora D Ceric 2

Dan Hrvatskoga sabora obilježen je u Saboru 30. svibnja 2017. svečanim prijemom na kojemu su se okupili visoki državni dužnosnici, predstavnici političkoga, društvenoga, kulturnoga i akademskoga života te predstavnici vjerskih zajednica, udruga i diplomatskoga zbora u Republici Hrvatskoj. Na svečanosti je, među drugim istaknutim uzvanicima, bila i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Prisjećajući se dana 30. svibnja 1990., kad je nakon provedenih demokratskih izbora, prvi put u modernoj hrvatskoj povijesti izabran višestranački Sabor, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković rekao je kako Sabor, kao zakonodavno tijelo, mora nastaviti raditi na političkoj stabilnosti i unapređivanju zakonodavnoga sustava, a zastupnicima je poručio da, kao što pokazuju suglasje oko europskih tema, isto pokažu i u ostvarivanju državnih i nacionalnih interesa, pozivajući ih na suradnju u osiguravanju političke stabilnosti, jačanju institucija te gospodarskog rasta i razvoja.
Osvrnuo se u toj prilici i na put koji je samostalna Republika Hrvatska prešla u proteklih 27 godina i na ostvarena postignuća: “Obranili smo Domovinu, osigurali međunarodno priznanje Hrvatske, postali ugledna članica najvećih međunarodnih organizacija i osigurali svoje zasluženo mjesto u međunarodnom poretku. I naposljetku, ostvarili strateški cilj – postali članica Europske unije i NATO-a”, naglasio je.
U prigodi Dana Hrvatskog sabora, predsjednik Sabora Jandroković i saborsko izaslanstvo položili su u prijepodnevnim satima vijence, zapalili svijeće i odali počast na groblju Mirogoju kod spomenika Glasa hrvatske žrtve – Zid boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobnici prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na Krematoriju kod zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata. (Foto: sabor.hr)